2017. június 21.

Támogatják a békéscsabai civileket

A Budapest Bank és Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzatának képviselői ünnepélyes keretek között adták át az adományokról szóló okleveleket a díjazott szervezeteknek.

A Budapest Bank 2013 őszén indította a Budapest Bank Békéscsabáért Programot azzal a céllal, hogy a Békéscsaba és közvetlen környezetének fejlődéséért tevékenykedő nonprofit szervezeteket pályázati keretek között támogassa, minden pályázati ciklusban megújuló, a helyi igényekre épülő témakörökben. Az eddigi nyolc pályázati fordulóra 301 pályázat érkezett, ennek keretében 77 nyertes civil szervezet részesült összesen 40 millió forint támogatásban. A most lezárult ciklus 6 millió forintos pályázati forrását a Budapest Bank és Békéscsaba Önkormányzata közösen biztosította, fele-fele arányban.

A 2017. évi pályázati forduló egyik kategóriájában a fiatalok munkaerő-piaci elhelyezkedését támogató kezdeményezésekkel, így például pályaválasztásukat és álláskeresésüket, pénzügyi edukációjukat, kommunikációs és prezentációs készségeiket fejlesztő programokkal lehetett pályázni. Tíz pályázó közül négy nyert el összesen 1.998.000 forint támogatást, a nyertes projektek a 11-25 év közötti korosztály számára nyújtanak változatos, szakszerű, innovatív lehetőségeket képességeik megismeréséhez és fejlesztéséhez, jövőjük megalapozásához.

A kiírás másik fő témaköre a kultúra és a szellemi élet volt, amely téren a helyi civil társadalom kiemelkedően aktív. Ezúttal is a pályázatok kétharmada ebben a kategóriában érkezett, részben hagyományos, nagy múltú rendezvények megvalósításához – amilyen például a Balkán Hangja Fesztivál, az Angyalok Szárnyalása Gálaest vagy a Viharsarki Vigadalom –, részben pedig jubileumi megemlékezésekre, vagy újszerű, a lakosság széles rétegeit érintő kezdeményezésekre. A beküldött huszonkét pályázat közül a zsűri tizenötöt részesített támogatásban.

„A kultúra és szellemi élet témakört immár harmadik alkalommal hirdettük meg a program fennállása során, hiszen jól látszik, hogy a helyi civil szervezetek a lakosság bevonásával rendkívül sokat tesznek Békéscsaba gazdag kulturális értékeinek megőrzéséért. Nagy öröm számunkra, hogy mi is hozzájárulhatunk a város sokszínű kulturális életéhez” – mondta el Lasetzky Frigyes, a Budapest Bank operáció és minőség vezetője az ünnepélyes díjátadón. „A fiatalok elhelyezkedését segítő készségfejlesztést pedig azért tartjuk kiemelten fontosnak, hogy a tehetséges fiatalokat maradásra bíztassuk, és a városvezetéssel közösen számukra vonzó jövőképet kínáljunk itt, Békéscsabán – a magunk eszközeivel mi is ezen munkálkodunk” – tette hozzá.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere kiemelte: „Hálás vagyok városunk civil szervezeteinek, amiért segítenek a pályaválasztás, illetve pályakezdés előtt álló helyi fiataloknak az iskolában szerzett ismeretekre építve olyan, napjainkban nélkülözhetetlen készségeket elsajátítani, amelyekkel magabiztosabban, tudatosabban léphetnek be a munka világába.”