A Médiatanács döntésének értelmében a testület weblapján olvasható a televíziókban és a rádiókban tavaly a második negyedévben közzétett új reklámszpotokról szóló tanulmány, amelyből többek között kiderül, hogy 41 televízióban és rádióban három hónap alatt napi harminc, összesen 2634 új hirdetéssel találkozhattak a nézők és hallgatók – az első negyedévben ez a szám 1693 volt.

A rádióknál a vizsgált periódusban összesen 1133 új reklámszpot jelent meg, amely 2014 első negyedévéhez képest 75 százalékos növekedést jelent. A közreadott új reklámszpotok számában a Juventus rádió érte el a legkiugróbb eredményt (264 szpot), „visszaelőzve” a Class FM-et (256 darab), a 2013 azonos időszakától és 2014 első negyedévétől eltérően. Az egy évvel korábbiakhoz képest csaknem a kétszeresére, 2,2 százalékról 4,2 százalékra emelkedett a kiskorúakat megcélzó tévéhirdetések aránya; a rádiók a 3 hónap alatt mindössze 15 ilyen reklámot sugároztak.

Az elemzett reklámok 27 százalékában termékeket, 70 százalékában pedig szolgáltatásokat népszerűsítettek. Leggyakoribb hirdetőnek a szabadidő- és a kereskedelmi szektor számított (27,7%, illetve 24,5%). A hangsúlyozottan hazai származású termékeket, szolgáltatásokat népszerűsítő reklámszpotok részesedése – a korábbiakhoz hasonlóan – szintén rendkívül alacsony értéket vett fel (3,9%). 2013 második negyedévéhez képest az első ízben tévéadásba szerkesztett reklámszpotok között a termék, szolgáltatás hazai származását hangsúlyozó hirdetések aránya valamelyest visszaesett 5,3 százalékról 4,4 százalékra.

Az új televíziós reklámok szektor szerinti megoszlását vizsgálva a kereskedelem erősödése mutatható ki mind 2013-hoz (25,5% vs. 28,6%), mind 2014 első három hónapjához (27,2%) képest.

2013 második negyedévével összehasonlítva valamelyest növekedett a hírességek közreműködésével készült képernyős reklámszpotok aránya 6 százalékról 7,6 százalékra (a rádióknál az 5,5 százalék körül alakult), és a korábbi eredményektől eltérően ezúttal nem a média, hanem a sport világa delegálta a legtöbb szereplőt: a Spar/Interspar áruházlánc Ördög Nóra mellé (kilenc eltérő reklámszpot) „hozta be” a hegymászó Klein Dávidot, akit 11 különböző hirdetésben láthattak a nézők; a Tesco szintén sportosabb arcát mutatta: Pelé 11 reklámfilmjükben jelent meg.

A teljes tanulmány a mellékletben olvasható.

A láthatatlan árucikk, amit mindennap használunk

1 napja

Vannak piacok, ahol többek között áram is kapható. Persze nem a zöldségpiacokhoz hasonló helyek ezek, hanem tőzsdei felületek. De vajon hogyan alakult ki a villamos energia kereskedelme? (x)