A hazai vállalatok az elmúlt 3-4 évben kezdték el felfedezni a tartalommarketinget. A legtöbben még csak óvatosan kóstolgatják ezt a kommunikációs formát, de akadnak már, akik stratégiájukba beépítve, elkülönített csapattal és önálló büdzsével használják ezeket a módszereket.

A tartalomalapú marketinges megoldások tervezésével és kivitelezésével foglalkozó ContentPlus Kft. júniusban a LinkedIn közösségi hálózaton keresztül 1.500 marketinggel és kommunikációval foglalkozó szakembert kért fel 12 kérdésből álló online kérdőívének kitöltésére. A felmérés célja a hazai vállalatok tartalommarketing-érettségének szondázása volt. A megadott határidőig 145-en töltötték ki a kérdőívet.


A kapott válaszok alapján a hazai vállalatok 60 százaléka alkalmazza a tatalommarketinget és tervezi annak továbbfejlesztését, ami az újszerű kommunikációs forma ellenére magas aránynak tekinthető. Ennek az értéknek azonban több másik szám is ellentmond:

● Csupán a vállalatok 20,7 százalékánál működik tartalommarketingre szakosodott csapat.

● A cégek 73,8 százalékánál egyáltalán nincsen tartalommarketingre elkülönített büdzsé, vagy azt csak a digitális csatornákra elkülönített büdzsék tartalmazzák.

● A felmérésben résztvevő cégek 79,3 százalékánál csak ad-hoc tartalomkészítés folyik, vagy a tartalmak a termékek előnyeire és marketinges kampányok támogatására készülnek. (A tartalommarketing soha nem a termékekről, hanem az ügyfél/vevő problémáiról szól és nem kampányszerű.)

A számok közötti ellentmondás a kutatás készítői szerint a tartalommarketing fogalmának lazább, megengedőbb használatóból származik.

Az összes válasz értékelése után készítette el a ContentPlus a 2017-es magyar tartalommarketing-érettségi indexet.

A kapott 2,5 érték jól tükrözi, hogy miközben a vállalatok egy szűkebb csoportja (9-16 százalék) egy, vagy több szempontból is elérte a skála 4-es, vagy akár 5-ös pontját, a többség még csak a tájékozódásnál, vagy az óvatos próbálkozásoknál tart.

Várható, hogy a következő években a hagyományos „push” marketing hatékonyságának további csökkenése és az „élcsapat” sikerei tovább gyorsítják majd a tartalommarketing terjedését.

“Bár a felmérés tanulságait elemezve számos kritikai észrevételt tettünk, úgy látjuk, hogy a helyzet egyáltalán nem rossz. A hazai vállalatok nagyon rövid idő alatt jutottak el a skála elejétől (véletlenszerű, ad-hoc próbálkozások) a tudatos megoldások jelenlegi szintjére. Ha tartják ezt a lendületet, a következő felmérés alkalmával a legjobbaknak talán már a csúcsra is sikerül feljutniuk" - értékelte a felmérést Pécsi Ferenc tartalomstratéga, a ContentPlus társ-alapítója.

A felmérés részletes elemzése itt olvasható.