2015. január 14.

„Tartalommarketing-stratégiánk aktívan formálja az igényeket″

A Femina Media portfólióját látogatók gazdaságilag aktív nők, ezért kézenfekvő megoldásnak tűnt a tartalmon túl termékeket is kínálni számukra.

Donka Lili, a FeminaShop szeptemberben kinevezett e-kereskedelmi vezetője beszélt arról, milyen stratégiai irányvonalak mentén folyik a munka, és mik a tervek a jövőre nézve.

„A webshop Rácz Brigitta portfólió igazgatónk stratégiai kezdeményezése volt, az arculatot és a webáruház alapvető felépítését is ő álmodta meg. Én kezdetben a shopot bevezető TV-, print, online és rádiókampányokat terveztem. Úgy gondolom egy újszülött webshophoz képest jókora előnnyel indultunk, hála a Femina Media-portfólió nyújtotta háttérnek. Az oldalaink több mint 2 millió havi látogatója közül kerül ki a webshop legtöbb vásárlója: szerencsére komoly tapasztalattal rendelkeztünk abban, hogyan kell olyan élő, keresőoptimalizált tartalmakat előállítani, amelyek hatékonyan terelik át az arra affinis olvasókat termékeinkhez.

Míg a legtöbb e-kereskedő most kezd a tartalommarketinggel ismerkedni, mi évek óta nyújtunk szakértő segítséget ebben hirdetőinknek, így profi tartalomelőállító csapat állt mögöttünk az indulás pillanatától. Az sem elhanyagolható körülmény, hogy a kizárólag nőkre fókuszáló webshopok piacán Magyarországon alig van még szereplő, így végig nagyon bíztunk a sikerben. A fentiek eredményeként egy frissen piacra lépő webshopnál jóval dinamikusabban tudtunk növekedni, és úgy gondolom, a termékkínálatunk bővülésével ez a folyamat csak gyorsulni fog.

Donka Lili

A vezetői feladataim ellátása mellett marketinges hátteremnek is folyamatosan hasznát veszem: a webshop kampányait továbbra is én irányítom és briefelem. Korábbi pozíciómnak hála jól ismerem a Femina Media felületeit, így egy kézben tarthatom a marketing és kereskedelmi stratégiát, biztosítva a tökéletes összhangjukat. Úgy gondolom, hogy jelenlegi méretünknél ez a leghatékonyabb megoldás - természetesen, ahogy tovább növekszik majd a shop, ez változhat.

Rácz Brigitta portfólió igazgató már az áruház elindulásakor fontos irányvonalként határozta meg, hogy a shopban minden termék részletes, magunk által készített leírással, valamint látványos és részletes fotókkal szerepeljen. Erre azóta is nagy figyelmet fordítunk.

Fontosnak tartjuk, hogy a webshop konzisztens élményt nyújtson látogatóinknak, bármilyen eszközről is érjék el: ennek a jegyében augusztusra készültünk el az oldal reszponzív dizájnjával. Az analitikai rendszerünk szerint egyre nagyobb arányban böngészik az oldalt mobilról is, ezért fontosnak tartottuk, hogy még inkább megkönnyítsük és leegyszerűsítsük ezen a platformon is a vásárlást. Mostanra már a rendelések 20%-a mobilról érkezik, és ez az arány folyamatosan növekszik.

Már most dolgozunk egy törzsvásárlói rendszer bevezetésén, amit szeretnénk jövőre elindítani, mert fontos számunkra, hogy elkötelezett vevőkört alakítsunk ki, és folyamatosan javítsuk az újravásárlások arányát.

Különböző technikai fejlesztéseket is tervezünk az 2015-re, hogy a legmodernebb marketing eszközökkel érhessük el vevőinket, valamint az oldal felhasználói élményének folyamatos javításával dolgozunk a konverziós arányaink javításán.”