2014. február 05.

Tavaly decemberben is nőtt a kiskereskedelmi forgalom

Decemberben 1,8 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbihoz képest. Az FMCG szektor nem remekelt, az üzemanyagok igen.

Decemberben 1,8 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbihoz képest. Az FMCG szektor nem remekelt, az üzemanyagok igen.

A KSH gyorsbecslése szerint a decemberi, naptárhatással korrigált előzetes adatok alapján az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 0,4, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 2,7, míg az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,9 százalékkal emelkedett az értékesítés volumene az egy évvel korábbival összehasonlítva.

Tavaly novemberben 4,8 százalékos volt a kiskereskedelmi forgalom naptárhatással kiigazított és 4,3 százalékos a kiigazítatlan növekedése. Az élelmiszerek forgalma 4,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a tavalyi év tizenegyedik hónapjában, a nem élelmiszertermékek forgalma 4,9 százalékkal nőtt, míg az üzemanyag-fogyasztás 5,0 százalékkal volt nagyobb, mint 2012 novemberében.

A múlt év második felében mind a hat hónapban meghaladta a forgalom az egy évvel korábbit. Mivel a decemberben mért növekedési ütem kisebb volt, mint a 2012. decemberi 3,4 százalékos kiigazítatlan és 2,5 százalékos naptárhatással korrigált visszaesés, a forgalom volumene nem érte el a 2011-es szintet.

A kiskereskedelmi index alakulása (Forrás: KSH)

Első gyorsbecslésében a KSH nem közölt a tavalyi egész évre vonatkozó összesített növekedési adatot. A 2011-es szerény 0,2 százalékos növekedéstől eltekintve 2007 óta minden évben zsugorodott a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző évihez képest, 2012-ben 2,2 százalékos volt a kiigazítatlan visszaesés, a naptárhatástól megtisztított pedig 2,0 százalékos. A tartós visszaesés nyomán a kiskereskedelmi forgalom volumene 2012-ben 12,5 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2006-ban.

(Forrás: MTI)

Címkék: ksh trend