2018. március 23.

Teázó szőlőtőkék – ez volna a jövő?

Ez lehet a magyar borászat sikerének kulcsa.

Abban a korban, amikor a költséghatékonyság a technológiai fejlődés vezérelve, meglepő, hogy a borászatban éppen az ősi, természeti kultúrákhoz érdemes visszanyúlni a gazdaságosság javítása érdekében Emellett a minőségen is lehet javítani azzal, ha a modern termelési eszközök helyére olyan hétköznapi dolgok lépnek, mint a Hold mozgásának követése, vagy az, hogy valaki teát főz egy szőlőtőkének. A biodinamikus gazdálkodás nem pusztán egy divathullám meglovagolásáról szól, a díjnyertes borkészítést is olcsóbbá teszi.

A biodinamikus termelés alapelve a természetközeliség, ezekben a borászatokban lovakat használnak, és csalánnal, vagy éppen teával permeteznek. A szőlő gondozása közben a Hold mozgását is figyelembe veszik, a föld táplálására pedig különböző természetes anyagokat tartalmazó preparátumokat készítenek.

Zadravec Zsolt öt éve dolgozik az osztrák Sepp Moser borászat szőlészeti vezetőjeként. A termelés minden részletében biodinamikus, amelynek köszönhetően a szőlő ellenálló a betegségekre, a belőle készült borok pedig zamatosabbak és különlegesebbek. Zadravec Zsolt magyar pincészetek tanácsadójaként is dolgozik, emellett a VinCE Budapest Wine Show biodinamkus elsők mesterkurzusának társelőadója Monty Waldinnal. Meggyőződése, hogy a biodinamika a hazai borászok számára is kitörési lehetőséget jelent, és utat nyithat a magyar borászatnak a külföldi piac felé is.

Külföldön már elvárás, hogy egy bor bio legyen, de legalábbis ökotudatos gazdálkodásból származzon. Tudják ezt a magyar borászok is, ezért évről évre egyre több pincészet tér át a környezettudatos, természetközeli borgazdálkodásra. A biodinamikával kapcsolatosan azonban még sokan szkeptikusak, pedig ha időben felismernék a lehetőséget, kimagasló eredményeket érhetnének el akár a világpiacon is. Ez a technológia ráadásul, amellett, hogy környezetkímélőbb, olcsóbb is a hagyományos módszereknél – mondta el Zadravec Zsolt.

Monty Waldin angol borszakíró az 1990-es évek elején kezdett el a biodinamikával foglalkozni, amikor még egyáltalán nem volt „divat”, és azóta több könyvet adott ki a témában. Európában illetve Amerikában számtalan pincészetet lát el tanácsával és rendszeres bírája a Decanter’s World Wine Awards-nak. Az április 5-i mesterkurzusukon nem csak többet tudhatunk meg a természetközeli gazdálkodásról, de csodálatos biodinamikus borokon keresztül tapasztalhatjuk meg ennek a gyümölcsét, mint az osztrák Sepp Moser vagy a Nikolaihof pincészet tételei.

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.