2017. augusztus 11.

Telítődik a coaching piac

Ma már mindenki coach! – hangzik az általános vélekedés az új sikerszakmáról. A nemzetközi és hazai trendek pedig megerősítik ezt az állítást és a képzett coachok számának folyamatos növekedést mutatják.

Hazánkban a business és a life coaching területén is feltűntek az egyedi, speciális irányzatok.Elég csak megemlíteni a kispapa coachingot férfiaknak, az elvonulós detox coachingot az erdő szélén, vagy akár a jótékony kezdeményezésen alapuló civil szférára szabott coaching rapid randit.

Telítődik a piac

Az International Coach Federation tavalyi felmérése alapján már 53 300 professzionális coach dolgozik a világon és ezen felül számos vezető és tréner, aki coaching módszereket alkalmaz. A többség (35%) Nyugat-Európában tevékenykedik, amelyet szorosan követ Észak-Amerika (33%). A nemzetközi trendeket követve Magyarországon is jelentősen megnövekedett a coaching szakma képviselőinek száma. A Business Coach Kft. felmérése szerint az itthon dolgozó coachok legtöbbje közgazdász, kereskedelmi, banki és HR területen szerzett korábbi szakmai tapasztalatot, 86 százalékuk jelenleg Budapesten dolgozik, átlagéletkoruk 46 év. A dinamikusan bővülő piacon a megkülönböztethetőség egyre fontosabb jelenség lesz.

„Szakmánk folyamatos változáson megy keresztül az elmúlt években. A megszerzett nagyon alapos tudás és a fokozatosan bővülő tapasztalat sokszor már nem elég. A növekvő kínálati oldal elkezdte keresni az egyedi megoldásokat, szakembereket, így a képzésünk során mindig tudatosítjuk és elősegítjük tanítványainkban ezek fontosságát” – mondta Komócsin Laura, az International Coach Federation magyar tagozatának alapító-elnöke.

Speciális élethelyzetre, speciális válaszok

A hazai piacon megjelent specializált coaching irányzatok és tréningek, fokozatosan szorítják ki az általános minden élethelyzetre és munkahelyi probléma megoldást nyújtó szolgáltatásokat. Ezek vagy egy bizonyos problémára szakosodnak például a munkahelyi burn out, vagy egy szűkebb célcsoportot szólítanak, mint a life coaching vonalon a kifejezetten fiatal apukáknak szóló tréning, vagy az általános módszertanon változtatnak az eredményesebb és hatékonyabb eredmény elérése érdekében, így például különleges helyszíneken és időbeosztással végzik a coachingot.

Az utóbb módszertani specializációt alkalmazza Csatlós Csilla executive coach, aki szerint a vállalatvezetőkkel foglalkozó gyakorlatban a leggyakoribb gond, hogy ügyfeleik a tanácsadási folyamatra nehezen találnak időt, ráadásul az adott időintervallumban sem tudnak 100%-osan a fejlődésre, tanulásra koncentrálni, ha ez egy munkával teli, sűrű nap közepére ékelődik be. Ennek a problémának az áthidalására jött létre a Detox coaching módszer amely, egy egész napos elvonulást és egy tömbösített vezetett tanácsadási konzultációt jelent a természet „fogságában".

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.