2018. március 05.

Teltházas volt a hatodik Evolution konferencia

A közösségi média, az influencer marketing, az e-kereskedelem, a digitális hirdetési eszközök, az új média, az érzelem- és adatmarketing, a HR, a fintech és az online videók is terítékre kerültek.

„A Facebookkal és a Google-lel senki nem versenyezhet komolyan” – zárta mondandóját a hatodik alkalommal megrendezett Evolution konferencia nyitóelőadásában Pogátsa Zoltán közgazdász. Szerinte ugyanis senki nem tud a médiacégek közül olyan modellt felállítani, amely versenyezhet a két óriás tárházával. Majd elmondta: a hirdetési szektor ráállt arra, hogy olyan szükségleteket teremtsen, amiket az ember magától nem talál ki és ezáltal még inkább az állandó fogyasztás irányába tereli őket.

A konferencia első napján a közösségi média szekcióban többek között szó volt az influencerekről is, miszerint érdemes velük hosszútávon együttműködni, és ha nem egyeznek az influencer értékei a márkáéval, akkor inkább saját véleményvezérbe érdemes fektetni. Az e-kereskedelmi szekcióban szó esett arról, hogy a szegmentálás kezd eltolódni a perszónák, a viselkedésalapú szegmentálás irányába, ahol azokra a kérdésekre keressük a választ, hogy milyen hívószavakra reagálnak, mitől félnek és mik a céljai a fogyasztóknak. A fintech szekcióból kiderült, hogy a PSD2 irányelv bevezetésével Európában megnyílhat a világ a kisebb pénzügyi vállalatok előtt, amely azt is jelentheti, hogy a bankok elbukhatják a profitjuk negyedét is, mivel az PSD2 jelentősen leszoríthatja a tranzakciós díjakat, költségeket a blokklánc alkalmazásával.

A konferencia második napján az érzelemmarketing volt a fókuszban. A nap Pál Ferenc előadásával indult, aki az érzelmekről és vágyakról szólva elmondta, hogy a sikeres érzelemalapú kommunikáció folyamata: az érzések megélése, az érzelmek kifejezése és az érzelmileg aktív válasz. A téma keretében Sas István kifejtette, hogy a nagy márkák a 21. századra jöttek rá arra, hogy a birtoklási vágyra épülő kontextust és üzentet kell sugározzanak a fogyasztók felé, amely révén nem terméket, hanem szimbolikus tulajdonokat adnak el nekik. A hírnévmenedzsment kapcsán szóba került, hogy márkák, mint a kígyó a bőrét, úgy vetik le az imidzsüket és mennek át az egyik közösségimédia-platformról a másikra. Emellett szó esett még a programmatic és adatmarketing legújabb trendjeiről, az online videók fogyasztásról, valamint a hr és az employer branding kapcsolatáról is.

„Azt gondolom, hogy az idei Evolution konferencián sikerült alátámasztanunk, hogy nem véletlenül adtuk az a mottót a rendezvényeknek, hogy „Minden út a fogyasztáshoz vezet”. A reklámtorta növekedése, hogy folyamatosan újabb és újabb felületekre tereljük a fogyasztókat - vagy ahogy fintech szekcióban hallhattuk-, a blockchain egyre növekvő hatása a médiára és a tartalomfogyasztásra és még lehetne sorolni, mind-mind ebbe az irányba mutatnak” – mondta Csermely Ákos, az Evolution konferencia tulajdonosa.

Az Evolutionön mutatták be a 2017-es Reklámtortát is, az erről készült beszámolónkat itt olvashatják.