2018. március 05.

Teltházas volt a hatodik Evolution konferencia

A közösségi média, az influencer marketing, az e-kereskedelem, a digitális hirdetési eszközök, az új média, az érzelem- és adatmarketing, a HR, a fintech és az online videók is terítékre kerültek.

„A Facebookkal és a Google-lel senki nem versenyezhet komolyan” – zárta mondandóját a hatodik alkalommal megrendezett Evolution konferencia nyitóelőadásában Pogátsa Zoltán közgazdász. Szerinte ugyanis senki nem tud a médiacégek közül olyan modellt felállítani, amely versenyezhet a két óriás tárházával. Majd elmondta: a hirdetési szektor ráállt arra, hogy olyan szükségleteket teremtsen, amiket az ember magától nem talál ki és ezáltal még inkább az állandó fogyasztás irányába tereli őket.

A konferencia első napján a közösségi média szekcióban többek között szó volt az influencerekről is, miszerint érdemes velük hosszútávon együttműködni, és ha nem egyeznek az influencer értékei a márkáéval, akkor inkább saját véleményvezérbe érdemes fektetni. Az e-kereskedelmi szekcióban szó esett arról, hogy a szegmentálás kezd eltolódni a perszónák, a viselkedésalapú szegmentálás irányába, ahol azokra a kérdésekre keressük a választ, hogy milyen hívószavakra reagálnak, mitől félnek és mik a céljai a fogyasztóknak. A fintech szekcióból kiderült, hogy a PSD2 irányelv bevezetésével Európában megnyílhat a világ a kisebb pénzügyi vállalatok előtt, amely azt is jelentheti, hogy a bankok elbukhatják a profitjuk negyedét is, mivel az PSD2 jelentősen leszoríthatja a tranzakciós díjakat, költségeket a blokklánc alkalmazásával.

A konferencia második napján az érzelemmarketing volt a fókuszban. A nap Pál Ferenc előadásával indult, aki az érzelmekről és vágyakról szólva elmondta, hogy a sikeres érzelemalapú kommunikáció folyamata: az érzések megélése, az érzelmek kifejezése és az érzelmileg aktív válasz. A téma keretében Sas István kifejtette, hogy a nagy márkák a 21. századra jöttek rá arra, hogy a birtoklási vágyra épülő kontextust és üzentet kell sugározzanak a fogyasztók felé, amely révén nem terméket, hanem szimbolikus tulajdonokat adnak el nekik. A hírnévmenedzsment kapcsán szóba került, hogy márkák, mint a kígyó a bőrét, úgy vetik le az imidzsüket és mennek át az egyik közösségimédia-platformról a másikra. Emellett szó esett még a programmatic és adatmarketing legújabb trendjeiről, az online videók fogyasztásról, valamint a hr és az employer branding kapcsolatáról is.

„Azt gondolom, hogy az idei Evolution konferencián sikerült alátámasztanunk, hogy nem véletlenül adtuk az a mottót a rendezvényeknek, hogy „Minden út a fogyasztáshoz vezet”. A reklámtorta növekedése, hogy folyamatosan újabb és újabb felületekre tereljük a fogyasztókat - vagy ahogy fintech szekcióban hallhattuk-, a blockchain egyre növekvő hatása a médiára és a tartalomfogyasztásra és még lehetne sorolni, mind-mind ebbe az irányba mutatnak” – mondta Csermely Ákos, az Evolution konferencia tulajdonosa.

Az Evolutionön mutatták be a 2017-es Reklámtortát is, az erről készült beszámolónkat itt olvashatják.

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.