2015. május 11.

Tényfeltáró diákújságírókat díjazott a Telenor

Az ország legtehetségesebb oknyomozó diákújságíróit és videósait a DUE Médiahálózat Sajtófesztiválján díjazták.

A Telenor a DUE együttműködő partnereként és az Üzleti Etikai Díj alapítójaként segít, hogy a jövő újságírói megismerjék az átlátható és tisztességes közélet fontosságát, valamint a korrupció elleni küzdelem jelentőségét. A május 8-án megrendezett Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon ezért a cég felépítette átlátszó labirintusát, amelyben a diákok játékos kvíz segítségével tehették próbára magukat. A gyerekeket minden elágazásban egy táblagép várta, amelyeken a Transparency International segítségével kidolgozott kvízkérdések segítségével tesztelhették le, hogy a mindennapi életben képesek-e ellenállni a korrupciónak és a csalásnak. A játék során olyan fogalmakat igyekeztek tisztázni, mint a plágium, a vesztegetés vagy az objektív újságírás. Aki a tisztességes utat választotta, kitalált a labirintusból, aki nem, eltévedt – épp úgy, mint a való életben.

A rendezvényen a vállalat két kategóriában is díjazta a diákújságírókat, rádiósokat és videósokat: a „Tények nyomában” elnevezésű etikus különdíját a legjobb oknyomozó témájú pályaműnek ítélte oda. A kategória győztese Virágh Bernadett lett, aki egy diplomahamisító vállalkozást leplezett le írásával, pedig a kényes téma megírásáról többen is le akarták beszélni. A második díjat elnyerő Sándor Csenge saját környezetéből vett példákon keresztül mutatta be, hogy a mai tinédzserekben milyen előítéletek élnek a romákkal szemben, míg az etikus diákújságírói pályázat harmadik helyezettje, Csernus Fanni az indiai nők nehéz helyzetét dolgozta fel tényfeltáró interjúkon keresztül. A Telenor mindhármuk teljesítményét egy-egy okostelefonnal és fél éves Hipernet-előfizetéssel jutalmazta.

A „Ha mobilnet van, minden van” című pályázatra olyan videókkal lehetett nevezni, amelyek a modern digitális világot jelenítik meg a tizenévesek szemszögéből. Itt az első díjat Klement Bence „Élj vele” című alkotása nyerte el, amely egy fiatal pár találkozásán keresztül mutatja be a mobilinternet előnyeit. A második helyezést Körtési András „GUGLI” című videójának ítélték oda, ami a Google Térkép használatát mutatja be egyedi megközelítésből. Elődi Márton lett a harmadik, aki a betárcsázós internetet és a floppy-lemezek korszakát vetette össze napjaink okoseszközeivel. A készítők jutalma egy-egy táblagép fél éves Hipernet-előfizetéssel.

„A jövő újságírói már lelkesen készülnek a hivatásukra, és már ebben az életkorban érdemes beszélgetni velük olyan kérdésekről, hogy miért káros a korrupció, miért kell becsületesnek lenni, mit tehetünk, hogy a jövőben mindenki egyenlő esélyekkel érvényesülhessen. Digitális világban élünk, amelyben szabadon áramlik az információ: a Telenor számára nagyon fontos, hogy a fiatalok tisztában legyenek az etika fontosságával és képesek legyenek helyesen szűrni a virtuális világ által kínált információkat” – nyilatkozta Kutas István, a Telenor kommunikációs igazgatója az etikus diákújságírói különdíj átadásakor.

Új módszerrel monitoringozott az ÖRT

1 napja

A gyerekeknek szóló digitális reklámok kérdése a testület fókuszában van, és ennek vizsgálatára új vizsgálati módszert vezettek be.

Véget ért a Brain Bar

1 napja

A 2020-as virtuális esemény megtartotta interaktív jellegét: a több mint 40 előadó közel 20 különböző országból csatlakozott be.