2016. augusztus 12.

Tízből hat magyart érdekelnek a riói játékok

A fanatikusok tábora erős, nagyjából a válaszadók harmada igyekszik minden versenyszámot megnézni. Reprezentatív kutatást készített a Gemius Hungary.

Legtöbben tévén keresztül, élő adásban követik az ötkarikás játékokat (56%), a férfiak inkább fennmaradnak éjszaka és egyedül izgulják végig a versenyszámokat, míg a nők körében ritkább, hogy egyedül ezért maradnának ébren, ők inkább a partnerükkel nézik a versenyszámokat. A második legnépszerűbb információforrás az online tájékozódás utólag (41%), de a válaszadók harmada felveszi a tévéközvetítést és utólag nézi meg az éjszaka történteket. 22% számítógépről nézi az online közvetítést, minden ötödik pedig újságból tájékozódik.

A legnépszerűbb sportok, amelyek iránt leginkább érdeklődnek a nézők, az úszás, a vízilabda és a kajak-kenu, jellemzően azok, amelyekben a magyar csapat erős.

Ha csak egy sportágat lehetett megjelölni, amely iránt érdeklődnek a megkérdezettek, akkor az úszás a vízilabda előtt meredekebben vezet, illetve a labdarúgás becsúszik az atlétika után az 5. helyre.

Az éremtáblán 10. helyen várják a megkérdezettek a magyar sportolókat, és a tippek átlaga szerint 8 aranyat, 8 ezüstöt és 9 bronzot várnak a válogatottól.

Bár sok érmet várnak sportolóinktól, úgy tűnik mégis elismeri a közvélemény már a kijutással járó küzdelmet is, a megkérdezettek harmada szerint már az olimpiai részvétel miatt is honorárium illeti meg a sportolókat. 35% szerint csak a döntőbe jutást díjaznák, csak kevesebb, mint minden tizedik válaszadó gondolja úgy, hogy csak az aranyérmes érdemel jutalmat.

A Gemius kutatása kitért a riói olimpia veszélyeire is. Tízből hét megkérdezett szerinte ki vannak téve az olimpia résztvevői a Zika-vírus fertőzésveszélyének, harmaduk szerint emiatt le is kellett volna fújni az ötkarikás játékokat. A terrorizmust a magyarok kétharmada gondolta valós veszélynek Rióban a verseny idején, de csak 14% gondolta úgy, hogy emiatt nem kellett volna megrendezni az olimpiát.

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

12 órája

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.