2018. február 22.

Több mint 60 millió euró innovatív magyar KKV-knak

Az Európai Befektetési Alap és az Erste Bank Hungary garanciamegállapodásával 67 millió euró értékben juthatnak kedvező finanszírozási forráshoz innovatív magyar kis- és középvállalkozások.

Az első, csak Magyarországra szóló InnovFin keretmegállapodás nyomán az Erste Bank Hungary mintegy 350 innovatív kis- és középvállalatnak biztosíthat kedvezőbb feltételekkel hiteleket, illetve lízingmegállapodásokat.

Az InnovFin az Európai Beruházási Bank Csoport (az Európai Beruházási Bank és az Európai Beruházási Alap), valamint az Európai Bizottság közös, a Horizon 2020 kutatási keretprogramon belül indított programja, célja az innovatív cégek finanszírozására. A program része a Juncker-tervként emlegetett Európai Beruházási Tervnek.

A terv támogatásait tartalmazó Európai Stratégiai Beruházási Alap, az EFSI két részre tagozódik, az egyik az európai jelentőségű infrastruktúra fejlesztések finanszírozására szolgál, a másik a kis- és középvállalkozásoknak szól. Ez utóbbinak is két része van. Az egyik a COSME (Competitiveness of Enterprises and Small and Medium-sized Enterprises), amely a versenyképes kis- és közép-vállalkozásokat támogatja. A második pedig az InnovFin, amely az innovatív társaságoknak szól a Horizon 2020 program részeként.

Pier Luigi Gilibert, az Európai Beruházási Alap vezérigazgatója a megállapodás ünnepélyes aláírási ceremóniáján, Budapesten a következőket mondta: „Örömünkre szolgál, hogy megköthetjük az első olyan InnovFin garanciamegállapodást, amellyel kifejezetten magyarországi kkv-kat támogathatunk. Az Erste Bank Hungary a legnagyobb magyarországi bankok egyike, tevékenységi között komoly szerepet kap a kkv-k hitelezése. Az újonnan megkötött megállapodás elősegíti, hogy a bank kedvezőbb feltételeket kínálva fokozza tevékenységét a kkv-k innováció-finanszírozásában.”

Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa így nyilatkozott: „A magyar gazdaság gerincét a kis- és középvállalatok adják. A korábbinál jobb hozzáférést kell számukra biztosítani megfizethető, hosszú távú hitelekhez annak érdekében, hogy növekedni tudjanak, bővítsék uniós országokba irányuló exporttevékenységüket, és új munkahelyeket teremtsenek az országban. A mai napon megkötött megállapodás fontos lépést jelent ezen az úton, ám emellett számos más magyarországi vállalkozás számára nyílhatnak meg hasonló kedvezmények. Ezért arra biztatom a kis- és középvállalatokat, hogy pályázzanak az Európai Beruházási Terv keretében elérhető támogatásokra.”

A megállapodás megkötésével kapcsolatban Jelasity Radován, az Erste Bank Hungary elnök-vezérigazgatója azt mondta: „Az Erste mindig is élen járt Magyarország nemzetközi pénzügyi kapcsolatainak kiszélesítésében és biztonságos forrásbevonási hátterének kialakításában. Vállalati szegmensünk örömmel fogadja az új portfólió-garanciát. Üzleti célkitűzéseinkkel összhangban folyamatosan azon dolgozunk, hogy irányt mutassunk az innovatív kis- és közepes vállalatok finanszírozása terén. Mindenki bankjává kívánunk válni, hiszünk ügyfeleinkben, ennek megfelelően szoros és erős kapcsolatot építünk ki velük.”

Győr Tamás, az Erste Bank Hungary vállalati üzletfejlesztési vezetője hozzátette: „A kkv-hitelezési piac elmúlt években tapasztalt gyors ütemű növekedését követően idén is arra a számítunk, hogy hitelállományunk a piaci átlagot meghaladó mértékben bővül. A kereslet leginkább a beruházási hiteleknél és a kapcsolódó működőtőke-finanszírozásnál jelentős. A most megkötött garanciamegállapodás lehetőséget kínál számunkra, hogy előnyös hitellehetőségek szélesebb tárházával segítsük elő kkv-partnereink növekedését.”