2018. február 22.

Több mint 60 millió euró innovatív magyar KKV-knak

Az Európai Befektetési Alap és az Erste Bank Hungary garanciamegállapodásával 67 millió euró értékben juthatnak kedvező finanszírozási forráshoz innovatív magyar kis- és középvállalkozások.

Az első, csak Magyarországra szóló InnovFin keretmegállapodás nyomán az Erste Bank Hungary mintegy 350 innovatív kis- és középvállalatnak biztosíthat kedvezőbb feltételekkel hiteleket, illetve lízingmegállapodásokat.

Az InnovFin az Európai Beruházási Bank Csoport (az Európai Beruházási Bank és az Európai Beruházási Alap), valamint az Európai Bizottság közös, a Horizon 2020 kutatási keretprogramon belül indított programja, célja az innovatív cégek finanszírozására. A program része a Juncker-tervként emlegetett Európai Beruházási Tervnek.

A terv támogatásait tartalmazó Európai Stratégiai Beruházási Alap, az EFSI két részre tagozódik, az egyik az európai jelentőségű infrastruktúra fejlesztések finanszírozására szolgál, a másik a kis- és középvállalkozásoknak szól. Ez utóbbinak is két része van. Az egyik a COSME (Competitiveness of Enterprises and Small and Medium-sized Enterprises), amely a versenyképes kis- és közép-vállalkozásokat támogatja. A második pedig az InnovFin, amely az innovatív társaságoknak szól a Horizon 2020 program részeként.

Pier Luigi Gilibert, az Európai Beruházási Alap vezérigazgatója a megállapodás ünnepélyes aláírási ceremóniáján, Budapesten a következőket mondta: „Örömünkre szolgál, hogy megköthetjük az első olyan InnovFin garanciamegállapodást, amellyel kifejezetten magyarországi kkv-kat támogathatunk. Az Erste Bank Hungary a legnagyobb magyarországi bankok egyike, tevékenységi között komoly szerepet kap a kkv-k hitelezése. Az újonnan megkötött megállapodás elősegíti, hogy a bank kedvezőbb feltételeket kínálva fokozza tevékenységét a kkv-k innováció-finanszírozásában.”

Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa így nyilatkozott: „A magyar gazdaság gerincét a kis- és középvállalatok adják. A korábbinál jobb hozzáférést kell számukra biztosítani megfizethető, hosszú távú hitelekhez annak érdekében, hogy növekedni tudjanak, bővítsék uniós országokba irányuló exporttevékenységüket, és új munkahelyeket teremtsenek az országban. A mai napon megkötött megállapodás fontos lépést jelent ezen az úton, ám emellett számos más magyarországi vállalkozás számára nyílhatnak meg hasonló kedvezmények. Ezért arra biztatom a kis- és középvállalatokat, hogy pályázzanak az Európai Beruházási Terv keretében elérhető támogatásokra.”

A megállapodás megkötésével kapcsolatban Jelasity Radován, az Erste Bank Hungary elnök-vezérigazgatója azt mondta: „Az Erste mindig is élen járt Magyarország nemzetközi pénzügyi kapcsolatainak kiszélesítésében és biztonságos forrásbevonási hátterének kialakításában. Vállalati szegmensünk örömmel fogadja az új portfólió-garanciát. Üzleti célkitűzéseinkkel összhangban folyamatosan azon dolgozunk, hogy irányt mutassunk az innovatív kis- és közepes vállalatok finanszírozása terén. Mindenki bankjává kívánunk válni, hiszünk ügyfeleinkben, ennek megfelelően szoros és erős kapcsolatot építünk ki velük.”

Győr Tamás, az Erste Bank Hungary vállalati üzletfejlesztési vezetője hozzátette: „A kkv-hitelezési piac elmúlt években tapasztalt gyors ütemű növekedését követően idén is arra a számítunk, hogy hitelállományunk a piaci átlagot meghaladó mértékben bővül. A kereslet leginkább a beruházási hiteleknél és a kapcsolódó működőtőke-finanszírozásnál jelentős. A most megkötött garanciamegállapodás lehetőséget kínál számunkra, hogy előnyös hitellehetőségek szélesebb tárházával segítsük elő kkv-partnereink növekedését.”

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

20 órája

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.