Kövess minket!

Marketing

Több, mint nyolc tonna hulladékot gyűjtött össze a nyolcadik PET Kupa

A 8. Tiszai PET Kupa tizenegy csapatból álló pethajó flottája Rakamaznál ért célba. A mezőny összehangolt munkájának eredményeképpen 8,2 tonna hulladékot sikerült eltávolítani a Tisza árteréből.

A Tisza felső szakaszán a Felső-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság – az új infrastrukturális beruházásoknak köszönhetően, – gépesítve, rendszeresen gyűjti az áradások alkalmával érkező, nagy mennyiségű hulladékot. Az elmúlt években a PET Kupa 70-80 folyamkilométeres szakaszokat tisztított meg egy-egy nyári verseny során. A Záhony-Tokaj közötti részen már régen jártak, illetve nem érintették a teljes szakaszt, miközben igen jelentős volt az ártéri szennyezés.

“Három évvel ezelőtt tisztítottuk utoljára ezt a szakaszt. Azóta sok hulladék gyűlt fel, ennek nagy részét sikerült eltávolítani, és az ártéri erdőt tisztán visszaadni a természetnek és persze a vízitúrázóknak. Ez egy nagyon szerencsés folyószakasz, mert a FETIVIZIG géplánca védi az újraszennyezéstől” – mondta el Tamás Zsolt versenyigazgató, a programot szervező Természetfilm.hu Egyesület alelnöke

Kevesebb résztvevővel, csaknem ugyanannyi hulladék

Az idei PET flotta túlnyomó része visszatérő, tapasztalt csapatokból állt össze. A szervezők a téli időszakban az egész területet feltérképezték, így pontosan tudták, hol halmozódott fel a legtöbb hulladék. A hulladéktérképezést a TrashOut mobil applikáció és az online tisztatiszaterkep.hu felületek segítették. A naprakész adatbázisnak köszönhetően Záhonytól Rakamazig, 84 folyamkilométeren, hat nap alatt, 1400 zsáknyi, több mint 8 tonna hulladékot szedtek össze a résztvevők. A flottát két új gyártású hajó is segítette. Naponta kb. másfél tonna szállított partra a PETII névre keresztelt gyorsreagálású hulladékgyűjtő hajó, amit a LOGIKA nevű kisgéphajó egészített ki. Hatékonyan segítette a munkát a 100%-ban folyami hulladékból készített, júliusban avatott Plasztikladik.

Legjobbak legjobbjai

A petkalózok munkáját a sűrű ártéri növényzet és a szokásosnál több szúnyog nehezítette. A mezőny legjobbjait ezek a nehézségek sem tudták elriasztani a dzsungelharctól. Több, tapasztalt csapat szisztematikus stratégiával szállt versenybe. A dobogós hajóegységek mindegyike már a vízen megkezdte az összegyűjtött hulladék szétválogatását, szelektálását. Ezek a petkalózok bebizonyították, hogy a petpalackokon úszó hajók nemcsak figyelemfelkeltésre alkalmasak, hanem hatékony eszközei a hulladék mentesítésnek.

Idén először valós időben lehetett követni a verseny állását a PET Kupa weboldalán. Az online felületről kiderül, hogy melyik csapatnak hány pontot, vagyis PETÁK-ot sikerült összegyűjtenie. A PET Kupa hagyományai szerint a legtöbb peták a hulladékgyűjtésért járt, de ügyességi versenyeken, vetélkedőkön is lehetett pontokat szerezni. A verseny az utolsó napokban mindig kiéleződik és mindenki izgatottan várja a PET Bankárok utolsó összesítéseit. A dobogó első két helyére ezúttal a tavalyi megosztott, harmadik helyről lépett előre két csapat. A 8. Tiszai PET Kupát az ötödik éve visszajáró vállalati hajó, a Siemens Evező-SÖK csapata nyerte. A dicsőség mellett az újrahasznosított műanyagból készült kupát és a Zöldbolt online ökoáruház ajándékcsomagját vehették át az ünnepélyes díjátadón. Második helyen az a csapat végzett, ahol a legtöbb nemzedék, gyerekek és nagypapájuk is képviseltette magát: a Hangák szoros versenyben lettek másodikak. A harmadik helyezést a Belügyminisztérium és a KÖTIVIZIG együttműködésében indított GWP (Global Water Partnership) hajó kapta.

Annak érdekében, hogy a kisebb létszámú, de lelkes csapatoknak is legyen esélye a dobogóra állni, a szervezők létrehozták a Tisza Hőse díjat, amely a fejenként legtöbb hulladékot összegyűjtő csapatnak jár. A díszes kupa idén gyakorlott petkalóz kezekbe került: a Petúnia felnőttekből és gyerekekből álló csapata már 2019-ben, a Tisza-tavi PET Kupán is hasonló elismerésben részesült. A kupához ezúttal a Huladékmentes.hu levásárolható ajándékutalványai jártak.

A hulladék fele újrahasznosul

A PET Kupa során összeszedett hulladékok körforgásban tartását az esemény szakmai partnere, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége koordinálja. A PET Kupa nélkülözhetetlen önkéntes csapata zsákról zsákra átválogat mindent, a különböző anyagokat fajtánként szelektálja. A hasznosítható fém és üveg hulladék az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nkft. segítségével a hulladékfeldolgozókhoz kerül. A PET palackok pedig színre válogatás és bálázás után Magyarországon kerülnek feldolgozásra a Sárvári HUKE Kft. által.

A kupakokat és a polipropilénből készített csomagolóanyagokat, például samponos flakonokat a Holofon ZRt. segítségével hasznosítják újra. Az így nyert másodnyersanyagból később hajótestek, hajódeszkák készülhetnek. Ahogy azt már a tiszai versenyeken megszokhattuk, az összegyűjtött hulladékmennyiség közel fele kerül újrahasznosításra.

A 8. Tiszai PET Kupa dobogós csapatai:

 

  • 1. helyezett: Siemens – Evező-SÖK
  • 2. helyezett: Hangák
  • 3. helyezett: GWP (Global Water Partnership)
  • A Tisza Hősei: Petúnia

Óriási elismerés a mezőny további lelkes és elhivatott csapatainak: Aztakeservit, FesztPET, Flakon Falkon, Main Stage, Tilos, Tisza2, Trash Mental,
valamint a PET Kupa önkéntes csapata

 

Akik nélkül nem lett volna 8. Tiszai PET Kupa

A verseny az Innovációs és Technológiai Minisztérium főtámogatásával, Áder János fővédnöksége mellett valósult meg. Gyermekeivel a verseny évek óta visszatérő, aktív résztvevője dr. Kollarik Tamás, aki a tavalyi évhez hasonlóan, nemcsak résztvevőként, hanem védnökként is támogatta a programot.

A szervezők köszönetüket fejezik ki a Felső-Tisza-vidéki Búvár és Mentő Egyesület szakembereinek, akik a pethajósok vízi biztonságáért feleltek. A PET flotta sok segítséget kapott a Tisza menti önkormányzatoktól, köszönet Záhony, Tuzsér, Cigánd, Dombrád, Ibrány, Balsa, Tokaj és Rakamaz önkormányzatának. A PETII gyorsreagálású hulladékgyűjtő hajó, valamint a LOGIKA kiszolgáló hajó építésében és működtetésében a VALYO Város és Folyó Egyesület és a STORQUE.NET segített. A LOGIKA építéséhez nyújtott segítségért a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványnak tartozunk köszönettel. Külön köszönet jár a Felső-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság, és az Ökologistic Alapítvány szakmai közreműködéséért. A Henkel, a Siemens, a Messer Hungarogáz évek óta partnerek a folyótisztításban, a DHL Globál Szállítmányozási Kft. logisztikai partnerként segített. A Malagrow és a FETIVIZIG hulladékprésekkel, a Zöld Híd B.I.G.G. NKft. bigbag zsákokkal, a Konasoft online hulladéktérkép fejlesztésével, a DECK.hu hajózási felszerelésekkel támogatja a Tisza műanyagmentesítését. A Tilos Rádió évek óta élő bejelentkezésekkel viszi hírét a versenynek, saját PET hajójáról.

Marketing

Kevesebbet költenek a cégek reklámra

Elértéktelenedett a magyarországi média reklámárazása, kevesebbet költenek a cégek reklámra a Mindshare, Magyarország egyik vezető médiatervező- és vásárló ügynökségének legfrissebb elemzése szerint, amely közel száz, a legnagyobb hirdető reklámköltési- és pénzügyi adatait vizsgálta, kiegészítve a Kantar Media Adex és a Nielsen közönségméréseinek adataival – közölte az ügynökség az MTI-vel.

Közzétéve:

Pixabay

A közlemény szerint az elemzés kiemeli, hogy

a legnagyobb vállalatok forgalmuk alig 0,5 százalékát költik médiavásárlásra a magyar reklámpiacon, sőt 2022-ben ez alig 0,4 százalék volt, miközben 2021-ben még 0,7 százalékot, 2006-ban 1,6 százalékot tett ki.

Az elmúlt másfél évtized alatt a magyarországi legnagyobb hirdetők az árbevételükhöz viszonyított médiavásárlási kiadásaikat harmadára csökkentették – tették hozzá.

Ezt a jelenséget a Mindshare elemzése részben azzal magyarázza, hogy csökkent az eredményesség: az adózás előtti árbevételarányos nyereség (EBIT) a 2006-os 10,2 százalékáról 2021-ben 8,9 százalékra, majd 2022-ben 7,3 százalékra esett vissza. Ugyanakkor azt is mutatja, hogy túl olcsó a magyar média, így az árbevétel egyre kisebb részét kell erre fordítaniuk a vállalatoknak.

Míg az elmúlt 16 évben a vizsgált cégek jelentősen, 2,2-szeresére növelték belföldi értékesítésből származó árbevételüket, illetve a szintén üzleti sikerességet jelző mutatójuk, az adózás előtti eredmény közel duplájára emelkedett (1,9-szeresére), addig a médiaköltésük mindössze 1,2-szeresére nőtt. Mindez rámutat arra, hogy

a hazai reklámszolgáltatások és a médiaköltések árazása jelentősen elmaradt más vállalati szolgáltatásokétól, és magasabb árak mellett is lenne kereslet a hirdetési szolgáltatásokra. Ezek alapján kijelenthető, hogy a médiaköltés az a terület, amin a nagyvállalatok az egyik legtöbbet takaríthatták meg az elmúlt másfél évtizedben

– írták.

A közleményben Somlói Zsolt, a Mindshare nemzetközi médiaügynökség magyarországi ügyvezetője kiemelte: “ezt a trendet régiónkban szinte egyedüliként tapasztalhatjuk”, Csehországban és Szlovéniában sem mutatkozik.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Marketing

Íme az idei Marketing Summit témái

Szakmai és üzleti témák széles tárháza és több ezer szakember várja az érdeklődőket szeptember 19-én a budapesti Művészetek Palotájában.

Közzétéve:

A márkamenedzsment, a marketingtaktika, a digitalizáció, valamint a mesterséges intelligencia alkalmazásának fő kérdései kerülnek napirendre az idei Marketing Summiton, amelyet szeptember 19-én tartanak meg Budapesten, a Művészetek Palotájában. A programot ezúttal nagyrészt az európai nemzeti marketingszövetségeket tömörítő European Marketing Confederation által összeállított European Marketing Agenda pilléreire építették fel – tájékoztatott az esemény szervezője, a Magyar Marketing Szövetség, hozzátéve, hogy az európai szintű felmérésen túl egy több mint harminc meghatározó hazai marketinges és kommunikációs szakemberből álló programalkotó grémium véleménye is hozzájárult ehhez.

A Marketing Summit idén összesen négy teremben dolgozza fel az aktuális szakmai, üzleti és technológiai kihívásokat és fogalmaz meg azokra válaszokat. 

  1. Marketing Agenda teremben a szakma trendszerű kihívásaival, a digitalizáció és az AI marketingre gyakorolt hatásaival, az adatok szakmánk mindennapjaiban betöltött szerepével, az üzlet fenntarthatósági kihívásokra adott érdemi válaszaival, a média új adottságaival és lehetőségeivel, valamint a marketing és a marketingesek jövőjével foglalkozunk. A színpad előadásainak és kerekasztal-beszélgetéseinek fókuszában a 2025-ös esztendő marketing, üzleti, illetve szakmai kihívásai állnak.  
  2. Az esemény külön termet szentel az üzlet és a fenntartható üzletfejlesztés legjobb gyakorlatainak is. A Business Agenda teremben a körforgásos gazdasággal és a kiberbiztonsággal mint új üzleti lehetőségekkel foglalkozunk, és terítékre kerülnek a marketing és kommunikáció üzlettámogató funkciói, sikeres hazai márkák, vállalkozások inspiráló üzletfejlesztési megközelítései, sőt az üzlet innovatív finanszírozási kérdései is.  
  3. Professional Agenda terem workshop-jellegű, gyakorlatias előadások segítségével a marketingtevékenység mindennapos támogatását szolgálja majd. E teremben szó lesz az agilis projektmenedzsmentről, az ügyfélút és ügyfélélmény tervezésének konkrét lépéseiről, terítékre kerül az integrált kampánytervezés és az abban használható digitális és AI megoldások, valamint foglalkozunk egyedi közterületi megjelenést biztosító kampánytervezéssel, és mesterséges intelligenciával támogatott tartalommarketing, illetve SEO megoldásokkal is. 
  4. A Summit negyedik termében, amely a Brands Agenda nevet viseli, ismert hazai márkákat képviselő brand-, trade-, és tartalommenedzserek gyakorlatfókuszú esettanulmányokat, sikeres márka-együttműködéseket, valamint hatékony promóciós és PR gyakorlatokat mutatnak be. 

Az idei Marketing Summiton számos külföldi előadó és több mint száz hazai szakember áll majd színpadra. A folyamatosan bővülő előadói lista a marketingsummit.hu oldalon kísérhető figyelemmel.

Régi és új elismerések

Ugyanakkor nem csak a szakmai programok, hanem az esemény estéje is különleges meglepetéseket tartogat majd. Immár hagyományosan a Summit Díjátadó Est keretében ismerik el és mutatják be a legsikeresebb marketingvezetőket, a legkiválóbb PR szakembereket, a legtehetségesebb brandmenedzsereket, a Tonk Emil életműdíjjal pedig egy kiteljesedett, eredményes szakmai életutat koronáznak meg a szervezők. Az MMSZ által idén megalapított Hungarian Marketer of the Year díj elismeréseit is a Díjátadó Est keretén belül adják majd át, azzal, hogy a díj első helyezettje lesz Magyarország jelöltje a következő évi European Marketer of the Year kiírásban, amelyet az EMC hirdet meg. 

A Marketing Summit Hungary főszervezője a Magyar Marketing Szövetség, társszervezői a Positive Adamsky reklámügynökségi csoport, valamint a Marketing & Media szaklap.

A Marketing Summit programjáról bővebben IDE KATTINTVA olvashat.

Tovább olvasom

Marketing

Újra magyar kézbe kerül a Boci

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől, amely a Szerencsi Édesipari Vállalattal együtt vette meg a márkákat a privatizáció során, 1991-ben.

Közzétéve:

A két vállalat keddi közleménye szerint az ellátás folytonosságának biztosítására egy átmeneti időszakban a Nestlé gyártja majd tovább a termékeket, ezzel is garantálva, hogy a fogyasztók folyamatosan megvásárolhassák a csokoládékat. A tranzakció 2024. május 22-én zárul.

Mészáros Tamás, a Cerbona vezérigazgatója jelezte:

a 100 százalékban magyar tulajdonú vállalat biztosítja a csaknem 100 éves múltra visszatekintő márkák további növekedését.

Noszek Péter, a Nestlé Hungária Kft. ügyvezetője kifejtette: a Boci értékesítése lehetővé teszi a Nestlé Hungária édesség üzletága számára, hogy olyan erősségeire összpontosítson, mint a KitKat és a Balaton.

A Nestlé több mint 30 éve van jelen Magyarországon, jelenleg a legnagyobb svájci befektető és munkáltató. Három gyárában, Szerencsen, Diósgyőrön és Bükön, illetve budapesti központjában több mint 2800 embert foglalkoztat. A cég a 2024. februárban bejelentett büki beruházásával együtt már 382 milliárd forintot meghaladó értékben fektetett be Magyarországon. A Nestlé Hungária beszállítóinak többsége magyar vállalkozás, amelyek évente összesen 54 milliárd forint értékben adnak el termékeket és szolgáltatásokat a Nestlé globális hálózatának.

A Cerbona több mint négy évtizedes tapasztalattal rendelkezik a magyar élelmiszeriparban. A kezdetben malomipari vállalat müzliszeletek és müzlik gyártására specializálódott, illetve egyéb gabona alapú élelmiszereket gyárt, gyárában több mint 150 munkavállaló dolgozik.

Tovább olvasom