2013. február 08.

Törvényi változás miatt nevet váltott a Nemzeti Tankönyvkiadó

Februártól Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó néven folytatja tovább tevékenységét a Sanoma-cég. Közben az új tankönyvrendelet is feladatot ró a kiadóra.

Egy törvény korlátozza a nemzeti szó használatát, ezért februártól Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó néven folytatja tovább tevékenységét a Sanoma-érdekeltség. Közben az új tankönyvrendelet is feladatot ró a cégre.

Új néven folytatja tevékenységét Magyarország legrégebbi, piacvezető tankönyvkiadója: a Nemzeti Tankönyvkiadó február 1-jétől Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó néven, a közbeszédben megszokott NTK rövidítést megtartva működik tovább. Az NTK több mint 60 éves története során már számos névváltáson átesett, a mostani változás egy törvény februártól hatályos előírásaihoz igazodik. (Úgy tudjuk, a "nemzeti" kifejezés cégnevekben való megjelenítésének jogi korlátozása áll a háttérben.)

A Sanoma Learning csoporthoz tartozó kiadó egyébként régóta használja az immár a cégnévben is használatos nemzedékek tudása szlogent, amely arra utal, hogy az NTK kiadványai a nemzedékek közötti tudás folytonosságát segítik megteremteni.

A tankönyvkiadó hangsúlyozza, hogy miközben a névváltás fontos állomás az életében, a változás az NTK céljait, tevékenységét nem érinti. A Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó a jövőben is a minőségi tananyagok időre történő elkészítését tekinti legfontosabb feladatának.

A kiadó eközben mindent megtesz azért, hogy alkalmazkodjon az új tankönyvpiaci szabályokhoz. „A hazai tankönyvpiac legnagyobb szereplőjeként felelősséggel tartozunk a pedagógusoknak, gyerekek tízezreinek, a jövő nemzedékeinek. Kiadványainkat az új kerettantervekhez igazítottuk és felkészültünk a tankönyvpiac változásaira. Rajtunk nem fog múlni, hogy a korábbi évekhez hasonlóan tankönyveink idén is időben eljussanak az iskolákba.” – mondta el Kiss János Tamás, az NTK vezérigazgatója.

Az NTK munkatársai az elmúlt hónapokban gőzerővel dolgoztak azon, hogy kiadványai megfeleljenek a 2013. szeptember elsejétől az első, ötödik és kilencedik évfolyamon életbe lépő új Nemzeti alaptantervnek és a kerettanterveknek. A kiadó az új tankönyveit a jelenleg hatályos tankönyvvé nyilvánítási rendelet alapján készítette elő, és bár a minisztérium új szabályozás kiadását tervezi, az NTK nem számít a folyamatban lévő eljárás újrakezdésére. Ezek a tankönyvek az új kerettantervek mellett a tartós tankönyvekre vonatkozó kritériumoknak is megfelelnek.

A szabályozásban bekövetkezett változások a tankönyvek tartalma mellett azok célba juttatását is érintik. A terjesztést idén már a Könyvtárellátó Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. (KELLO) végzi.

A Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó Zrt. (NTK) a Sanoma Learning csoporthoz tartozó NTK Oktatási Holding Zrt. tulajdonában áll. Az NTK több mint 2500 féle tankönyvet és számos oktatást segítő eszközt ad ki. Az általános és középiskolai, valamint a felsőoktatási kiadványok mellett az SNI (speciális nevelési igényű) és nemzetiségi diákok is tanulhatnak a könyveiből. Kiadványainak többsége színes, a legmagasabb szintű felhasználói igényekhez igazodik. Kínálatában a legújabb igényekhez igazodva kiemelt szerepet kapnak a digitális tananyagok is. Az NTK honlapjának címe (www.ntk.hu), valamint egyéb elérhetőségei a rebranding ellenére változatlanok maradnak.