2014. február 18.

Tovább csökkentek a televíziós reklámbevételek Magyarországon

A visszaesés hat százalék volt előző évhez képest, a teljes televíziós reklámtorta így 45,6 milliárd forintra zsugorodott.

A visszaesés hat százalék volt előző évhez képest, a teljes televíziós reklámtorta így 45,6 milliárd forintra zsugorodott.

„Tavaly összességében tovább csökkentek a reklámbevételek, több mint hárommilliárd forinttal zsugorodott a reklámtorta. A visszaesés üteme a megelőző évhez képest azonban lassult: amíg 2012-ben 11 százalékos volt a csökkenés, addig 2013-ban összességében 6 százalék. Ráadásul a kábeltelevíziós piacon visszafogott reklámbevétel-növekedés indult meg” – mondta Havas István, az EY vezérigazgatója az EY és a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesületének (MEME) közös éves jelentése, a Reklámtorta 2013 ismertetésére szervezett sajtótájékoztatón.

A kábeltelevíziók reklámbevételei 4 százalékkal növekedtek 2013-ban. Ezzel párhuzamosan azonban a földi sugárzású adók piacán 10 százalékos volt a visszaesés – derül ki a felmérésből. Ennek megfelelően nőtt a kábeltelevíziók részaránya a teljes reklámtortán belül, a szektor összbevételének 31 százalékát, mintegy 14 milliárd forintot, ezek az adók adták.

Forrás: EY, MEME

„Az összes reklámbevételen belül a klasszikus reklámszpotokból származó bevételek minimálisan, kevesebb mint 4 százalékkal estek. A non-szpot típusú bevételek csökkenése pedig elsősorban egy módszertani változásból ered, a szponzorfinanszírozott műsorok esetében most először egységesen a nettó - vagyis a gyártási költséget nem tartalmazó - bevételekkel számoltunk” – hangsúlyozta Kovács Krisztián, a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesületének elnöke. Ennek eredőjeként a reklámtortán belül nőttek a reklámszpotokból származó bevételek, 95 százalékra emelkedett arányuk, meghaladva a 43,3 milliárd forintot.

Részletek és további grafikonok a mellékelt dokumentumban.

Kapcsolódó dokumentumok

Lehallgatással is felléphet a GVH

2020. október 14.

Két rendkívül fontos, az eddigi versenyjogi szabályozást átíró változás is történt a közelmúltban, amely bővíti a Gazdasági Versenyhivatal mozgásterét a kartellek elleni küzdelemben.