2014. szeptember 26.

Tovább javultak a gazdasági kilátások

A három százalékot is meghaladhatja a GDP-növekedés idén hazánkban, Európát a kommunikációs iparág húzhatja – derül ki az EY friss előrejelzéséből.

A három százalékot is meghaladhatja a GDP-növekedés idén hazánkban, Európát a kommunikációs iparág húzhatja – derül ki az EY legfrissebb negyedéves Eurózóna Előrejelzéséből.

„Már az EY előző két negyedéves előrejelzése is rámutatott arra, hogy nagyon dinamikusan növekszik idén a magyar gazdaság. A nyári 2,9 százalékos növekedési kilátásunkat a legfrissebb prognózisunkban újra felfele módosítottuk a második negyedéves adatokat figyelembe véve. Eszerint az éves gazdasági növekedés 3,3 százalék lehet idén Magyarországon, amely 2006 óta az eddigi legjobb teljesítménynek számít. Az átlagon felüli bővülés várhatóan a következő években is fenntartható lesz, habár mértéke alatta marad az idei rekordévnek” – mondta Havas István, az EY vezérigazgatója.

Az EY előrejelzése szerint idén az eurózónában a korábbinál lassabb GDP-bővülésre lehet számítani. A gazdasági növekedés 0,9 százalék lehet 2014-ben, jövőre azonban már 1,5 százalékos, 2016-ban pedig 1,7 százalékos bővüléssel számol a jelentés.

A legnagyobb mértékű, 1,4 százalékos bővülésre a kommunikációs szektorban lehet számítani idén. Ezt követi az építőipar 1,1 százalékos, majd a feldolgozóipar és a pénzügyi szektor 1-1 százalékos felfutással.