2016. szeptember 12.

Tovább nő a reklámpiac

Az idén várhatóan 4,4 százalékkal nő a globális reklámpiac a tavalyihoz képest a Carat előrejelzése szerint.

A médiaügynökségi hálózat mmonline által idézett prognózisa alapján a korábban vártnál nagyobb lehet a fejlődés Oroszországban, Közép- és Kelet-Európában, Ausztráliában, valamint az Egyesült Államokban. A digitális platformokon nő leggyorsabban a reklámköltés, idén világszinten akár 15,6 százalékos is lehet a fejlődés.

Frissítette az erre az évre vonatkozó reklámpiaci előrejelzését a Carat, és bár a fő adat csak minimális mértékben változott, egyes piacokon a korábban vártnál nagyobb lehet a fejlődés. A társaság számításai szerint ebben az évben 4,4 százalékkal, 548,2 milliárd dollárosra nőhet a globális hirdetési piac, márciusban még 4,5 százalékos bővüléssel számoltak.

Az 59 piac adatainak összesítésével megalkotott előrejelzés alapján a leggyorsabban a digitális platformokon nő a reklámköltés, online és mobilos hirdetésekre 15,6 százalékkal többet fordítanak idén, mint a múlt évben, jövőre pedig további 13,6 százalékos fejlődés jöhet. A vizsgált országok közül 13-ban már a digitális csatorna részesül a legnagyobb arányban a reklámpiacból. Globálisan idén 27,7 százalék körül lehet a részesedése.

A televízió idén 41,1 százalékos arányt érhet el a reklámpiacon, amit nagy mértékben a jelentős sporteseményeknek köszönhet.

A Carat friss előrejelzése alapján néhány országban a korábban vártnál gyorsabb lehet a reklámpiac fejlődése. Ezek között találhatjuk Oroszországot, ahol a korábban jelzettnél 0,6 százalékponttal magasabb, 6,2 százalékos növekedést várnak. Jóval nagyobb a változás Közép- és Kelet-Európa esetében, ahol 2,2 százalékos bővülést prognosztizáltak márciusban, a friss adatok alapján azonban 4,7 százalékos fejlődés várható.

Ausztráliában pedig még ennél is nagyobb lehet a változás, 2,5 százalék helyett 5,4 százalékot nőhet a hirdetési piac. Globális szempontból azonban a legfontosabb az lehet, hogy az Egyesült Államokban is meglódultak a hirdetők, és ennek köszönhetően a márciusban jelzett 4,7 százalék helyett ott 5 százalékos lehet a növekedés. Egyedül az amerikai elnökválasztáshoz kapcsolódóan 7,5 milliárd dolláros reklámköltéssel számol a Carat.

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.