2015. augusztus 14.

Tovább tart a tender-bizonytalanság

A gyakorlatban tapasztalt bizonytalanság miatt október végére várják, hogy a reklámpiac működése újra átláthatóvá váljon.

A MAKSZ már több alkalommal reagált a reklámtörvény június 9-én megszavazott módosításaira, legutóbb júniusban. Az akkori állásfoglalásukat az időközben szerzett tapasztalatok alapján bővítették, módosították.

A törvény július 4-i hatályba lépése jelentős változásokat hozott a média –ügynökség - ügyfél együttműködési háromszögben. A változások hordereje miatt bizonytalanság és kiszámíthatatlanság tapasztalható a piac szereplői körében, mivel még nem alakultak ki az új törvényi helyzethez alkalmazkodó gyakorlatok, amit az is nehezít, hogy például továbbra sincs a törvénynek végrehajtási rendelete.

"Véleményünk szerint, ebben a helyzetben továbbra sem lehet felelősen tendereken árakat adni, árgaranciákat vállalni. A törvény tartalma miatt az ügynökségi díjazás tendereztetése is okafogyottá vált, hiszen a törvény fix 15%-ban határozza meg az ügynökségi jutalék mértékét.

A fenti tényezők miatt, tisztelettel továbbra is kérjük a most futó, illetve tervezett tenderek kiíróit, hogy tekintsenek el árak és kondíciók bekérésétől, addig, amíg a törvény bevezetésének következményei, média partnereink reakciója és az általuk képviselt álláspont kikristályosodik, vagyis hogy kiderüljön, milyen új feltételek mellett működhet tovább a reklámpiac. Jelenlegi információnk szerint, ez a folyamat legalább október végéig el fog tartani.”

Fenntartják azon álláspontjukat, hogy a tenderek tartalmi szakmai részét nem szükséges felfüggeszteni, de az értékelési szempontokat és azok súlyát, különös tekintettel az árgaranciákra és az ügynökségi jutalék kérdésére, az új törvény által engedett keretekhez szükséges igazítani.

Lehallgatással is felléphet a GVH

2020. október 14.

Két rendkívül fontos, az eddigi versenyjogi szabályozást átíró változás is történt a közelmúltban, amely bővíti a Gazdasági Versenyhivatal mozgásterét a kartellek elleni küzdelemben.