A Gemius évek óta kutatja a mobileszközök felhasználóinak szokásait. 2016-ban sincs ez másképp, az évente közzétett gemiusMobileTracking kutatás átfogó képet ad arról, hogy mi magyarok mit és hogyan fogyasztunk az okostelefonokon és tableteken.

Tovább nőtt a laptop-, az okostelefon- és a tabletpenetráció

A 15 éven felüli magyar internetezők kétharmadának van okostelefonja, szintén kétharmaduk rendelkezik laptoppal/notebookkal. A netezők negyede tablettulajdonos. Mindhárom eszköz penetrációja nőtt 2015-höz képest, a laptopoké/notebookoké 10, az okostelefonoké 9, míg a tabletek penetrációja 1 százalékponttal. A családosokra jellemzőbb, hogy rendelkeznek a felsorolt eszközökkel.

Tízből kilenc felhasználó netezik az okostelefonján, ez a tevékenység az 50 éven felüliekre kevésbé jellemző.

A mobilosok csoportjai

Az okostelefonosokat 5 csoportba osztották fogyasztási szokásaik és a készülékhez való viszonyuk alapján. Harmaduk az ’Egyszerű nagyszerű’ csoport tagja, ők zömében 30-49 éves, városi, középfokú végzettségű fogyasztók, akik a készülék praktikus, egyszerű funkcióit használják leginkább. A mobilos alkalmazásokért kevésbé hajlandóak fizetni, inaktívak a közösségi oldalakon.

A fogyasztók negyede az ’Y generáció’ csoport tagja. Nagyon fiatal, 50%-ban 29 év alatti, nagyvárosi fogyasztók. 1-10 mobil alkalmazást telepítettek a készülékükre, az applikációkért való fizetési hajlandóság ennél a csoportnál a legmagasabb. Sokféle tartalmat fogyasztanak illetve rendkívül aktívak a közösségi oldalakon; ők azok, akik kihasználják a készülékük valamennyi funkcióját.

A ’Nagyágyú’ csoportba a fogyasztók ötöde került, inkább férfias kategória, felsőfokú végzettségű felhasználókkal. Erős hajlandóságuk van arra, hogy mobil alkalmazásokért fizessenek, emellett sokféle tartalmat fogyasztanak és aktívak a közösségi oldalakon. Bluetooth-t, okostévét és hangszórót csatlakoztatnak a készülékükhöz. Számukra a készülék a munka szerves része.

Az ’Instagirl’ csoportba az okostelefon tulajdonosok tizede tartozik. Fiatal vidéki nők csoportja, akik sokféle tartalmat fogyasztanak; ők a legaktívabb közösségi média használók. Okostelefon-függők, nagy arányban osztanak meg saját maguk által készített fotókat.

A ’Kommenthuszár’ csoportba a fogyasztók 15%-a tartozik. 18-29 éves, középfokú végzettségű fiatalok, akik sokféle tartalmat fogyasztanak, hajlandóak lennének fizetni filmért, online és offline zenéért, e-bookért, társkeresésért. Kommentelnek híreket, blogokat, számukra az okostelefon a játékokról és az applikációkról szól.

A keresőmotorok és a közösségi média aranykora

A válaszadók fele második-harmadik okostelefon készülékét használja jelenleg. A válaszadók 95%-a telepített alkalmazást a telefonjára, de csak 18%-uk fizetett már applikációért. Ahogy 2015-ben, úgy 2016-ban is a kereső tartalmat fogyasztják a legtöbben, ezt követi a közösségi és a navigáció. Legkevésbé az előfizetéses műsorszolgáltatást, a társkeresést és a helykereső, ajánló tartalmakat fogyasztják.

A válaszadók fele aktív a közösségi oldalakon: 35%-uk oszt meg saját maguk által készített fotókat, negyedük állapotfrissítést tesz közzé, 14%-uk kommentel híreket, blogokat. A diákok a legaktívabbak.

A tablet inkább szórakoztat

A tablettulajdonosok 44%-a médiafogyasztás céljából vásárolta a készülékét. 45%-uk kizárólag WiFi hálózaton keresztül internetezik.

A tableteket sokféle helyzetben használják, a válaszadók fele ágyban, 42%-uk utazás közben, 41%-uk pihenés, relaxáció alatt használja a készüléket. A 18-29 évesek multitaskolnak, ők inkább használják a tabletet tévénézés, rádióhallgatás, étkezés, családi/baráti együttlét, számítógépezés, vásárlás és főzés közben.

Míg 2015-ben a tableteken a kereső, úgy 2016-ban a videótartalom a legnépszerűbb.

A kutatásról: 2223 fős mintával készült, az adatfelvétel ideje: 2016. január 27. - február 8. Az eredményeket a 15 éven felüli magyar internetezőkre súlyozták nem, kor, településtípus és végzettség szerint. A kutatásnál pop-up kérdőíves módszertant használtak.

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.