2013. október 28.

Tulajdonost váltott a Chellomedia

A vevő az AMC Networks. Az ügylet érinti a Chello Central Europe-ot, de a holland prémium csatornákat nem.

A vevő az AMC Networks. Az ügylet érinti a Chello Central Europe-ot, de a holland prémium csatornákat nem.

Eladta a Chellomediát a Liberty Global. A vételár 1 milliárd dollár, a vevő az amerikai AMC Networks. Ez gyakorlatilag a teljes nemzetközi tartalmi divízió értékesítését jelenti, az ügylet érinti a Chello Multicanalt, a Chello Central Europe-ot, a Chello Zone-t, a Chello Latin Americát és a Chello DMC-t.

Szintén értékesítették a Liberty Global vegyesvállalatokban fennálló tulajdonrészeit. Ilyen cégeket tulajdonolt a CBS Internationallel, az  A+E Networksszel, a Zon Optimusszal és néhány más partnerrel is. Nem érinti ugyanakkor az ügylet a Liberty holland prémium csatornáit, azaz a Film1-et és a Film2-t.

A közlés szerint a Liberty azt várja az ügylettől, hogy a jövőben így jobban fókuszálhat a kulcsfontosságú piacokra és tevékenységekre. Az ügylet várhatóan 2014 első negyedévében zárul, és nem igényel hatósági jóváhagyást.

Az eladás hír idén májusban jelent meg először a médiában, akkor a The Wall Street Journal szellőztette meg az információt. Akkor még két forgatókönyvet vázoltak fel: a teljes értékesítés mellett a vegyesvállalat alapítása is lehetségesnek tűnt.