A mesterséges intelligencia, vagy a gépi tanulás olyan eszközök, amelyek 2018-ra a mindennapjaink részévé váltak: nem kell akcióhősnek, sem sci-fi írónak lennünk ahhoz, hogy az adatvezérelt rendszereket a mi szolgálatunkba állítsuk. Elég csak jó marketingesnek lennünk.

Képzeljünk el egy világot, ahol a termékünket fogyasztókat, a márkánkat kedvelőket szinte tűpontosan ismerjük: a demográfiai adatok – nemük, koruk, lakóhelyük – mellett tudjuk, mit és kit kedvelnek, milyen címkéket és hashtageket használnak. Gondoljuk tovább, hogy ezekből az adatokból különböző halmazokat tudunk létrehozni. Őket olyan formában és csomagolásban tudjuk megszólítani, amelyek leginkább hasonlítanak az általuk követett csatornák üzeneteihez. Képzeljük el, hogy elérésünk minimálisan tartalmaz a márkánk szempontjából irreleváns felhasználókat. Szinte kizárólag olyan emberek találkoznak kampányunkkal, akik valóban a célcsoportunk tagjai.

Az adatvezérelt kampányok ideje azonban nem a jövő, hanem a jelen!

A mesterséges intelligenciával és ún. machine learning-gel egyre pontosabb képet tudunk kapni a felhasználókról, valamint a megcélzott csoportokról.

„Mi, – pontosabban rendszerünk – gépi látással és gépi szövegfordítással elemzi a social media posztokat. A beérkező információk alapján a létrehozott algoritmus a profilt a megfelelő nem, kor, ill. lokáció szerinti csoportba helyezi, így a hatalmas mennyiségű profilból rendkívül gyorsan tudunk célcsoport halmazokat létrehozni és előnyt kovácsolni"

– mutatta be a rendszer alapjait Voit Péter, a Post for Rent Növekedési- és értékesítési vezetője.

Az influencer marketinggel foglalkozó cég algoritmusa képes arra is, hogy gépi tanulással megtanulja, milyen szófordulatok és viselkedési normák jellemzőek a különböző korcsoportokra és nemekre a közösségi médiában.

Az összetett rendszer olyan eszköz lehet a márkák kezében, amellyel a marketing tevékenységet még pontosabbá és hatékonyabbá tehetjük. Hogy ez pontosan mit jelent és hogyan néz ki az adatvezérelt marketing egy Post for Rent kampány során, arról részletesen Voit Péter fog beszélni, szeptember 12-én, a Médiapiac által rendezett Digitália konferencián.