Július végéig tarthat, míg felmérik, pontosan milyen változásokat hoz a kedden megszavazott törvény.

Állásfoglalást adott ki a MAKSZ a tendereken adandó médiaárakra és egyéb kondíciókra vonatkozóan, tekintettel a kedden megszavazott, a bónuszrendszert eltörlő törvényre.

Mint a MAKSZ írja, a törvény hatályba lépése jelentős változásokat fog hozni a média-ügynökség-ügyfél együttműködési háromszögben. A várható változások hordereje miatt már most bizonytalanság és kiszámíthatatlanság tapasztalható a piac szereplői körében.

Véleményünk szerint, a most kialakult helyzetben nem lehet felelősen tendereken árakat adni, árgaranciákat vállalni. A törvény tartalma miatt az ügynökségi díjazás tendereztetése is okafogyottá vált, hiszen a törvény fix 15%-ban határozza meg az ügynökségi jutalék mértékét.

A fenti tényezők miatt, tisztelettel felkérjük a most futó tenderek kiíróit, hogy tekintsenek el árak és kondíciók bekérésétől, addig, amíg a törvény bevezetésének következményei, médiapartnereink reakciója és az általuk képviselt álláspont ismertté válik, vagyis hogy kiderüljön, milyen új feltételek mellett működhet tovább a reklámpiac. Véleményünk szerint, ez a folyamat legalább július végéig el fog tartani

- olvasható a hazai kommunikációs ügynökségeket tömörítő szervezet állásfoglalásában.

Úgy gondolják ugyanakkor, hogy a tenderek tartalmi szakmai részét nem szükséges felfüggeszteni, de az értékelési szempontokat és azok súlyát, különös tekintettel az árgaranciákra és az ügynökségi jutalék kérdésére, az új törvény által engedett keretekhez kell igazítani.

A MAKSZ már korábban is kiadott egy hasonló értelmű állásfoglalást a tenderekre vonatkozóan. Akkor még élesebben merült fel a kérdés, mivel a korábbi tervezet alapján júliusi változásokkal számolhattak, ami a piac teljes lebénulásához vezethetett volna. A kedden megszavazott törvény némi lélegzetvételhez juttatja a piacot azáltal, hogy szeptember végéig kell igazodni az új viszonyokhoz.

Lehallgatással is felléphet a GVH

2020. október 14.

Két rendkívül fontos, az eddigi versenyjogi szabályozást átíró változás is történt a közelmúltban, amely bővíti a Gazdasági Versenyhivatal mozgásterét a kartellek elleni küzdelemben.