Évekig volt tetszhalott állapotban a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) sportmarketing-tagozata, amelybe pár hónap alatt lehelt életet egy lelkes szakemberekből álló csapat. Céljaikról a tagozat elnökét, Nagy Lászlót kérdeztük.

Tavaly szeptemberben alakították újra a tagozatot. Milyen indíttatásból?

Amikor megalakult a Havas Sports & Entertainment, azt a feladatot kaptam, hogy nézzem meg, miképpen működik idehaza a sportmarketing. Találkoztam marketingesekkel, sportolókkal, szövetségekkel, klubokkal, az államigazgatás szakembereivel, és az volt a benyomásom, hogy vadnyugati viszonyok uralkodnak a szektorban.

Mindenki lövöldöz mindenre, nincs olyan rendezőelv, stratégia, amely köré szerveződhetne ez az iparág.

Ekkor megnéztem, hogy van-e olyan szervezet, amely segíthetne valamiféle rendet tenni, mire kiderült, hogy pro forma létezik, de évek óta nem működik.

Miért volt tetszhalott állapotban az MMSZ sporttagozata? Nem volt rá igény?

Hogy a 2014-ben életre hívott sporttagozat alapítói mit rontottak el, nem tudom, nem vizsgáltam. Egy biztos: a piaci igény megvan rá a hirdetők, a márkák és a sportolók részéről. A növekvő reklám zaj ban egyre nagyobb igény mutatkozik arra, hogy hiteles személyiségek szólítsák meg a fogyasztókat, és a sikeres sportolóknál – akik mögött komoly teljesítmény van – nehezen találni autentikusabb arcokat.

Tudjuk, hogy a fogyasztók többnyire emocionális alapon döntenek, és jelentőségteljes kapcsolatra vágynak a márkákkal, a szurkolás pedig ilyen elképesztően erős emóciókat képes kelteni. Észak-Amerikában és Nyugat-Európában a sportmarketingnek van kultúrája, sajnos idehaza ez egyelőre csak nyomokban lelhető fel.

Az MMSZ pár éve végzett egy kutatást arról, hogy a marketing mennyire része a sportklubok életének. A kirajzolódó kép lesújtó.

Mi szükség van egy külön tagozatra, miért nem bízzák a piacra?

Megtehetné a Havas Media Group, hogy felvesz néhány szakembert, és szépen, lassan formálja a piacot. Ám őszinte leszek: nehezen találni ma négy-öt olyan, hazai sporthoz értő marketingest, aki ezt nyugati színvonalon tudná csinálni.

A tao és Hosszú Katinka országában nincs meg a megfelelő know-how?

A taoféle támogatási rendszer miatt viszszaszorulóban van a klasszikus sportszpon zoráció. Egyrészt tegyünk különbséget a támogatás és a szponzoráció között: az utóbbi esetében a márkák és a sportolók kapcsolata kétoldalú folyamat, ahol a cégek joggal várnak ellenszolgáltatást.

Másrészt a látvány- és az olimpiai sportágak többsége jól finanszírozott rendszerben működik, ám mi lesz a többivel? Van ugyanakkor egy olyan nagyvállalati hirdetői réteg – például a MOL, a Telekom –, amely számára a sportolók használata nemcsak marketingkommunikációs kérdés, hanem nemzeti ügy is.

Nagy László

Az MMSZ-ben alapvetően a kkv-szektor tömörül. Őket hogyan lehet bevonni a sportmarketingbe?

Nincs szó arról, hogy a tagozat vagy csak erre, vagy csak arra a szektorra célozna. Nekünk az MMSZ egy ernyőszervezet: egy teljesen új szervezet létrehozása rengeteg energiát igényelne, nem beszélve az ezzel járó adminisztrációról. Ráadásul az MMSZ-ben jelen van az akadémiai marketingtudás is, olyan neves szakemberekkel, professzorokkal dolgoznak együtt, mint Piskóti István vagy Papp-Váry Árpád.

Edukációra szorul a piac?

Abszolút, ez a legfontosabb. Konferenciákra, workshopokra van szükség, együtt kell működni az érintett egyetemekkel.

Jó lenne, ha a sportolói és a marketingoldal félszavakból is megértené egymást.

Legyen világos, hogy mit várhatnak el a sportolók, mit kaphatnak cserében, és hogyan tudják a cégek a kampányaikba bevonni, image- és márkaépítésre használni őket. Több munkacsoport működik a tagozaton belül, az egyik pont az edukáció kérdésével foglalkozik. Májusban volt egy konferenciánk, emellett készítettünk egy social listening kutatást az e-sportról. A hosszú távú cél pedig a legjobb sportmarketingprojektek díjazása. Bízunk benne, hogy sikerül átmozgatni a piacot.

 

A cikk eredetileg a Médiapiac májusi-júniusi számában jelent meg a sportmarketing-melléklet részeként, amelynek további cikkeit itt találja.


A láthatatlan árucikk, amit mindennap használunk

1 napja

Vannak piacok, ahol többek között áram is kapható. Persze nem a zöldségpiacokhoz hasonló helyek ezek, hanem tőzsdei felületek. De vajon hogyan alakult ki a villamos energia kereskedelme? (x)