A Synetiq csapata összeszedte az áprilisi reklámok mérésének érzelmi bombáit. A Dulux, a Sberbank és a Vodafone is átment a neuromarketing teszten.

A Synetiq a riportjaikban az alábbiaknál részletesebben, jelentről-jelenetre elemzik a reklámokat, vizsgálják a film hatását a márkára, a packshotot és az általános mellett a főbb célcsoport reakcióit is. De hogyan hat egy hirdetés az emberekre, vagy miért lehetett sikeres egy-egy versenytárs? Mindezt fel lehet vázolni az érzelmi hatásmechanizmus alapján, akár visszamenőleg is.

Dulux

A Dulux nehéz helyzetben volt, hiszen a festékmárkák felhozatala kifejezetten erős volt áprilisban. Azonban a gag-ekre és túlzásokra épülő szpot elnyerte a nézők szívét.

A reklám elején a nyakig sáros kutya és a belőle padlóra csöpögő mocsok azonnal ellenérzést váltott ki a nézőkből, amit a lakás tulajdonosok iránt érzett együttérzésként is értelmezhetünk. A magát megrázó kutya lassított jelenete kognitíve leterhelte a nézőket, a minden irányba repülő sár pedig fokozta a kényelmetlenséget, de ezt sikerült feloldani a lassított effektekkel, felébresztve a nézők kíváncsiságát. Az ezt követő jelenetek tovább fokozták mindezt, így a vízlepergető falfesték ajánlata még nagyobbat csattant. Az ártatlanul körbepillantó eb vagy a nyikorogva integető kínai macskaszobor pedig szórakoztatni tudtak. Az érdeklődés egészen a reklám végéig fent maradt, a középre fókuszáló packshot, majd az abból megjelenő brand tag jól vezették a tekintetet.

Sberbank

A Sberbank rövid időn belül második olyan kampányával rukkolt elő, amiben az álmok elérésével próbálja motiválni jelenlegi és potenciális ügyfeleit. Legújabb kreatívjuk eredményeit elnézve úgy látják, ez sikerült nekik.

A reklámban megjelenő álmok kellemes hangulatot teremtettek, aminek következtében a nézők mind érzelmileg, mind pedig tudatosan kapcsolódni tudtak a szereplőkhöz és vágyaikhoz. A hangulatos, csillagos ég és az idilli ölelkező pár pozitív érzelmeket ébresztettek, a nő kívánságával pedig nem volt nehéz együtt érezni. Az aranyos kisfiú kedves édesanyjával tetszett a nézőknek. A valóra váltott álmok pozitív végkincsengést adtak a történetnek. Az álmodozó hangulatnak és a vizuálisan attraktív jeleneteknek (csillagos égbolt, anyuka mosolya) köszönhetően a közönség figyelme fent maradt és bele tudták magukat képzelni a karakterek helyzetébe. A reklám általános hangulata sikerrel közvetítette a magyar “kisember” vágyait – saját szoba, álomutazás – és bemutatta, hogy mindezt, ha segítséggel is, de el lehet érni. Bár érzelmileg ez a “segítség” kevésbé volt vonzó (a személyi kölcsön kissé földhöz ragadtabb ajánlat volt a pátoszos üzenet után), tudatosan relevánsnak és meggyőzőnek találták azt. A különleges termékjellemző (garantált kamatajánlat) pedig minden tekintetben aktivitálzni tudta a nézőket.

Vodafone

Az újabban kifejezetten az egyedi stílussal és üzenettel operáló telekommunikációs reklámok világában ritkább, hogy egy claimekre és reason-to-believe-ekre építő szpot igazán magára tudja vonni a figyelmet. Ebből az okból kifolyólag is kiemelkedő a Vodafone vállalkozásokat megcélzó kreatívja - írják.

A Vodafone logó figyelem felkeltőnek bizonyult és a márkamegjelenésre pozitívan reagáltak a nézők. A reklám szürke képi világa eleinte megnehezítette a bevonódást, viszont a váratlan effektek és az azokkal párosított frappáns voice-over hatásosnak bizonyultak (pl. az irodának hitt városkép emelkedése – “érdemes új nézőpontból ránézni”). A hívószavak, mint “hatékony”, “rugalmas” és “jobb” ebben az esetben sem hagyták hidegen a közönséget és egyre inkább pozitív hangulatba kerültek egészen a reklám csúcspontjáig. Ennek köszönhetően pedig a legjobb érzelmi állapotban találkozhattak a packshottal.

Dacára annak, hogy a szolgáltatást elsősorban vállalkozóknak szánták, az általános nézőközönség érzelmeire igazán pozitívan hatott a reklám a beszédes effekteknek és a meggyőző, letisztult kommunikációnak köszönhetően - írja Andorkó Dóra elemző.