2014. január 24.

Vállrándítással elintézik a vevőt

Nemtörődömség és képzetlenség miatt veszítik el a vevőt az építőanyag-kereskedők, de legalább mosolyognak hozzá.

Nemtörődömség és képzetlenség miatt veszítik el a vevőt az építőanyag-kereskedők, de legalább mosolyognak hozzá - derült ki a Mapei próbavásárlásából.

Az építőanyag-kereskedések 43 százaléka nem felelt meg a kiszolgálás alapvető követelményeinek, a vevők 60 százalékát elveszítik tudatlanságuk miatt – derült ki a Mapei 2014. januárjában 50 kereskedésnél végzett próbavásárlásból, melynek eredményeit a MÉBKER (Első Magyar Építőanyag-és Burkolatkereskedők Hálózata) csütörtöki évindító konferenciáján ismertették.

A tavalyi eredményekhez képest ugyanakkor javulás, hogy jóval több eladó köszön és "néha még mosolyognak is". 2013-ban még a kereskedések 55 százalékában köszöntek, idén már 83 százalék ez az arány. Tavaly 47 százalék mosolygotta a próbavásárlókra, idén 67 - ismertette a probavásárlások eredményeit Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.

A boltok 43 százalékának viszont még mindig gyenge a minősítése. Igaz, ez fejlődés, hiszen 2013-ban az üzletek 70 százaléka teljesített alul. Az üzletek több mint felében az eladók legtöbbször csak várakoztak, és nem csak célirányos kérdést nem tettek fel, de még általános érdeklődést sem mutattak. Szinte minden boltban vállrándítással intézték el, ha a vevő máshol is körül akart nézni vagy az árat kifogásolta.

Mindössze 60 százalékosra értékelték a próbavásárlók az eladók alapvető (képzés nélkül is elvárható) értékesítési teljesítményét. A legalapvetőbb hibák, hogy nem hívják fel a vevők figyelmét az akciókra, nem ajánlanak termékeket, vagy például nem adnak prospektust. Az eladók 70 százaléka nem ajánlja a vevőnek a termék megvételét, pedig ez az értékesítés kulcsa. Emellett 58 százalékuk egyáltalán nem kezeli a kifogásokat, egyszerűen hagyják, hogy a vásárló üres kézzel távozzon.