2014. augusztus 12.

Valós idejű taktikai kampányt futtatott az Opel

A célzott médiamegjelenések mellett a Facebook-közösség aktivizálásából fakadó virális hatás is hozzájárult a márka VB-kampányának sikeréhez.

A célzott médiamegjelenések mellett a Facebook-közösség aktivizálásából fakadó virális hatás is hozzájárult a márka VB-kampányának sikeréhez.

A 2014-es futball világbajnokságra időzített, az eseményre reagáló hírfolyam olyan rajongókat is az oldalra vonzott, akik korábban csak passzívan követték a márka közösségimédia-aktivitását.

A Y&R#Digital gondozásában készült kampányban az Opel Magyarország Facebook oldalára látogatók a mérkőzésekkel egy időben élvezhették a meccs legemlékezetesebb pillanataira reflektáló, opeles szemszögből készült reakciókat. Az „élő közvetítés” a sporteseményt és a márkát a német csapat – és a német technológia - iránti közös rajongás révén kötötte össze. A kreatív megoldás nagy sikert aratott, azonban megvalósítása komoly előkészítést igényelt, mely során az Opel Magyarország döntéshozói és az ügynökség online és social média részlege szorosan együttműködött.

A Y&R#Digital részéről érkező teljes körű koncepció alapos előkészítést és a mérkőzések alatt közvetlen kapcsolatot igényelt az ügyfél és a kreatívok között, ugyanis az időzítés a kampány egyik létfontosságú eleme volt. A játékra reagáló hírek a meccs időtartama alatt, valamint utána egy rövid ideig voltak igazán aktuálisak, relevanciájuk fokozatosan csökkent. Nélkülözhetetlen volt, hogy az Opel Magyarország és Y&R#Digital csapat rendhagyó módon, rendhagyó időpontokban egyeztessen, és azonnali reakcióidővel tudjon reagálni a pályán történtekre.

A médiamixszel összhangban a kommunikáció kiemelt hangsúlyt kapott a német összecsapások időpontjában. A csapat mérkőzései alatt televíziós szponzor tagek, 20 másodperces spotok, print és online bannerhirdetések mutatták be a kedvezményes ajánlatokat. A nemzetisport.hu futball VB aloldalának szponzorációja és a német meccsek alatti „Percről percre” focitudósításainak bejegyzései között megjelenő bannerek szintén célzott elérést biztosítottak, valamint keretet teremtettek a Facebookra készülő tartalomhoz.

Az Opel Magyarország oldalra június 15-én került fel az első hír, amely közös szurkolásra buzdított. Az aktivitáshoz kapcsolódó posztok egységes kinézete és a kampány idejére bevezetett #OpelVB hashtag markáns megkülönböztetést garantáltak a napi rendszerességű Opel hírek és a kimondottan a futballrajongók számára szóló anyagok között. A Facebook oldal grafikailag is megújult: a világbajnokság alatt egyedi borítóképet kapott, amelyen mindig a következő mérkőzés időpontja jelent meg.

A kampányt a szervezők sikeresnek értékelik a folyamatosan emelkedő lájkszám és a megosztások mennyisége tükrében is – míg a végeredmény vásárlási konverzióban nehezen számszerűsíthető. Bebizonyosodott a korábbi feltételezés: a futballrajongók a meccs alatt - illetve után - a közösségi médiában osztják meg gondolataikat a mérkőzésről. Ha a Facebook felületére belépve azonnal találkoznak egy ötletesen szerkesztett kreatívval, akkor azt örömmel osztják meg - saját gondolataikkal kiegészítve. Az egyedi posztok nem szponzorált hírként kerültek ki a Facebookra, a márkázott virális tartalom tehát nem médiaköltés, hanem ezen megosztások révén kezdett terjedni az oldal rajongói és Facebook ismerőseik között. A sikerhez nagyban hozzájárult a márka Opel tulajdonosokból álló aktív online rajongóbázisa, akik igénylik a céghez kötődő tartalmat.