2013. augusztus 27.

Van még miért kampányolnia a MOL-nak

A cég felmérése szerint az emberek zöme lusta, és egyszerűen kiönti a használt olajat. A MOL kampánya még szeptember elejéig tart.

A cég felmérése szerint az emberek zöme lusta, és egyszerűen kiönti a használt olajat. A MOL kampánya még szeptember elejéig tart.

A MOL nem először kampányol azért, hogy a fogyasztók leadják a sütőolajat a benzinkutakon ahelyett, hogy egyszerűen kiöntik. A legutóbbi aktivitás augusztus 12-én indult, és szeptember 1-jéig tart. A kampányhoz kapcsolódóan kutatást is végeztek 1000 fő online megkérdezésével, melyből az derült ki, hogy még bőven ráfér a magyarokra a szemléletformálás.

Praktikusabb odahaza "eltüntetni" a sütőolajat, mint újrahasznosításra leadni - így fogalható össze a hazai fogyasztók véleménye a kutatás alapján. A válaszadók több mint fele úgy véli azzal, hogy a lefolyóba önti, vagy a szemetesbe dobja a zsíradékot egyszerűen és hatékonyan megoldja a sütőolajjal járó problémákat. A válaszadók között főleg 18-59 éves háziasszonyok voltak, és ők annak dacára járnak így el, hogy tudják: ez környezetszennyezés, de a saját mindennapjaikba is bekavarhatnak, ha dugulás keletkezik.

Arra a kérdésre, hogy milyen feltételek mellett változtatnának az eddigi gyakorlatukon, és inkább adnák le a használt sütőolajat, a felmérést kitöltők közel 75 százaléka úgy válaszolt, hogy csak akkor tennének így, ha lenne a lakókörnyezetükben erre kijelölt hely, ahol ezt megtehetnék. A válaszadók egynegyede viszont még akkor sem változtatna. Ők abban az esetben lennének nyitottak erre, ha házhoz jönnének érte az illetékesek.

"A felmérés eredményei is azt mutatják, hogy van még tennivaló ezen a területen a berögzött, rossz szokások megváltoztatása érdekében. A MOL törekszik is arra, hogy minél több ember figyelmét felhívja arra, hogy környezetkímélő módon szabaduljanak meg a használt sütőolajtól, ezért indítottuk útjára 2011 májusában az ezt célzó programunkat. Az eredmények magukért beszélnek. Az elmúlt években 175 tonna sütőolajat adtak le a gyűjtésben résztvevő benzinkutakon" – mondta Szollár Domokos, a MOL magyarországi kommunikációs igazgatója.