2011. szeptember 16.

Védjegyet kapnak az év termékei

Magyarországra is eljött a nemzetközi innovációs termékdjíazási rendszer, amely 25 éve indult Franciaországról.

Magyarországra is eljött a nemzetközi innovációs termékdjíazási rendszer, amely 25 éve indult Franciaországról.

Szeptemberben nálunk is elindul a Product of the Year innovációs termékdíjazási rendszer, melyet 25 éve adtak át először Franciaországban fogyasztói szavazatok alapján. Mostanra a program velünk együtt 29 országban van jelen, azaz közel hárommilliárd vásárló találkozik a védjeggyel.

"A logót minden országban nemzeti nyelven használják, ezért Magyarországon a fogyasztók Az Év Terméke Díj elnevezéssel találkozhatnak majd a polcokon. A programba a gyártók vagy forgalmazók nevezhetik az általuk újszerűnek ítélt - gyorsan forgó, rendszerint az eladók segítsége nélkül megvásárolt - leginkább élelmiszeripari, testápolással kapcsolatos termékeiket, illetve háztartási cikkeiket. Szakmai grémium dönt arról, hogy a gyártó által feltüntetett innováció a vásárlók szemszögéből is valódi értékkel bír-e, s ha igen, a termék bekerül egy nagymintás közvélemény-kutatásba, ahol már a fogyasztók szavazhatnak a legjobbakra. A minősítő elismerést ugyanis maguk a fogyasztók ítélik oda" - mondta el László Géza, a Product of the Year Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

A versenyre a gyártók november közepéig nevezhetik azokat az FMCG-termékeiket, amelyeket a megelőző másfél évben vezettek be a piacra. A versenyben azok az árucikkek, vehetnek részt, amelyek a magyarországi áruházakban megtalálhatók. A győzteseket minden országban egy országos reprezentatív közvélemény-kutatáson választják meg a fogyasztók. Magyarországon a GfK Hungária 2000 fős mintán készít majd kutatást, személyes megkérdezéssel.

A védjegy hazai megjelenése kapcsán online kutatást végzett a GfK. A kutatócég azt vizsgálta, milyen fogadtatása lesz a programnak. A megkérdezettek négyötöde nagyon jó vagy jó kezdeményezésnek tartja Az Év Terméke Díjat, logóját pedig felismerhetőnek, más termékektől megkülönböztetőnek és figyelemfelkeltőnek minősítettek.

A védjegy használatának hatékonyságával kapcsolatban nemzetközi adatok állnak rendelkezésre. 2008-ban Franciaországban átlagosan 25,5 százalékkal nőtt a díj logóját viselő termékek forgalma. Emellett a 15-49 éves franciák között a díjazott termékekkel szembeni vásárlói bizalom magasnak bizonyult (68 százalék), a fogyasztók 70 százaléka számára pedig vásárlásra ösztönző erőt jelentett az innovációs védjegy.