2015. április 23.

Végre megszólalt a Nemzeti Kommunikációs Hivatal vezetője

25 milliárd forint a bűvös szám

Három ügynökséget fognak megbízni, ezek árversenyt fognak folytatni. Összességében 10-15 milliárd forintos megtakarítást vár Nobilis Márton, derül ki a Portfolio.hu-nak adott interjúból.

Interjút készített Nobilis Mártonnal a Portfolio.hu. Röviden a következők derültek ki belőle:

  • Olcsóbb, hatékonyabb kommunikációs közbeszerzéseket akar az állam, eddig 40 milliárdot költöttek, most 25 milliárdos keretösszegről írnak ki közbeszerzést. A nagy pooltól azt is várják, hogy az érintett állami hirdetők közül a kisebbek számára is elérhetővé váljanak a nagyobb kedvezmények.
  • A keretmegállapodásnak három ügynökségi nyertes elesz, ezek a keret minden egyes lehívásakor versenyezni fognak, és a legolcsóbb lesz a befutó. Szakmai szempontokat csak a kiválasztáskor mérlegelnek, utána már csak az ár dönt. Amikor ennek a rendszernek a lehetséges hátulütőire rákérdezett a Portfolio.hu ("Éppen ebből adódik a kérdés, hogy hogyan tudja kezelni a rendszer azt a sokszínűséget, hogy például a Szerencsejáték Zrt.-nek, a Honvédelmi Minisztériumnak és a Művészetek Palotájának egymástól teljesen eltérő igényei vannak?"), ezt a választ kapták:

Nem nehéz felfedezni, hogy az eddigi rendszerben kinek és mi volt az érdeke? Mostantól azonban - miután közpénzről van szó - nem az egyéni szempont, hanem a szakmai és a hatékonysági számít. A legnagyobb tiszteletem mellett ugyan, de aki az állam, vagyis a köz pénzén él, annak a legtisztább és a legvilágosabb szabályokhoz kell alkalmazkodnia. Ha a saját pénzét költi, lehetnek más szempontok, de ha az adófizetőkét, akkor nem. Amúgy a rendszer képes lesz kezelni a sokszínűséget, de itt minden hirdetés a közönséget kell szolgálja.

  • Augusztusban várható eredményhirdetés, onnantól minden az NKH-n fut keresztül. Ez alól kivétel az MNB, illetve az Országgyűlés felügyelete alá tartozó olyan szervezetek, mint pl. az NMHH vagy az MTVA.
  • Ha az NKH felügyelete alá tartozó valamely szervezet hirdetni akar, egy online felületen tudja az igényét benyújtani, és a kiválasztott három ügynökség tud erre ajánlatot tenni.
  • A Nemzeti Kommunikációs Hivatalhoz nem jön át azon szervezetek hirdetési büdzséje, amellyel gazdálkodnak, azaz a hivatal mindössze a lebonyolításért felel, a kommunikációstratégiai döntésekért nem.
  • Az ügynökségi bónusz eltörlése lekerült a napirendről. Egy kérdésbe és válaszba zanzásítva mutatjuk, miért:

P.: Az ügynökségek mennyit tudnak, fognak keresni?

N. M.: Nálunk semmit. Ön is tudja, hogy a hirdetési piacon a felületgazdáknál lehet pénzt keresni. Ott meg majd megalkusznak.

Érdemes a teljes cikket elolvasni.