2014. március 11.

Vegyes kép a Springernél

A Nagy Átalakulások Évét zárta szilveszterkor a német médiaház. Mostanra azt is közzétették, hogyan mutatkozik meg mindez a számaikban.

A Nagy Átalakulások Évét zárta szilveszterkor a német médiaház. Mostanra azt is közzétették, hogyan mutatkozik meg mindez a számaikban.

A számokban tehát nem szerepelnek a Funke-ügyletben érintett és a csehországi nagy eladás során tulajdonost váltott eszközök vagy a most beszerzett N24 hírcsatorna. A részvényesek számára valószínűleg az az egyik legfontosabb információ, hogy a menedzsment papíronként 1,8 eurónyi osztalékfizetést javasol a közgyűlésnek.

A többiek számára is hírértékkel bír viszont, hogy a konszern forgalma ezen keretek között 2013-ban 2,3 százalékkal bővült, s elérte a 2,8 milliárd eurót – valamint a menedzsment várakozásait. (A bővülés motorja a hirdetési divízió volt, amelynek 22 százalékkal sikerült felülmúlnia 2012-es teljesítményét.)

A konszolidációs és árfolyamhatásoktól megtisztított árbevétel emelkedése viszont alig két tizedszázalékos volt. A prognózisoknak megfelelően csökkent ugyanakkor az EBITDA; a 454,3 milliós adat 8,9 százalékos csökkenést jelez. Ennek kapcsán a társaság közleménye emlékeztet arra, hogy a Springer 2013-ban jelentős összegeket fordított nyomtatott portfoliójának átalakítására, illetve a digitalizáció folyamatának végig vitelére.

Utóbbi eredményeként a digitális pénzek 6,7 százalékot bővültek, s a konszernbevétel minden száz eurójából már 47,9-et hoznak. Egy évvel korábban ez még "csak" 44,6 volt. Ugyanakkor a platform EBITDA-hozzájárulása ennél jóval markánsabb; a 2012-es 49,4-ről a tavalyi évre már 61,8 százalékra ugrott.

Ennek magyarázta, hogy a 7,1 százalékkal, 1,64 milliárd euróra emelkedő hirdetési bevételek héttizede már digitális tevékenységből származik. Emelkedett a külföldön termelt bevételek aránya is, mégpedig 38,8-ról 41,6 százalékra. Ennek alapja is "a digitális üzletág fokozódó nemzetköziesedése" volt.

Az EBITDA-arány valamelyest romlott; a kiadó a 2012-es 18,2 után tavaly 16,2 százalékos rátát produkált. Itt is a hirdetési tagozat volt a bezzeg-gyerek, a maga 40 százalék körüli mutatójával. A tájékoztató szerint a kiadó az idei évre az egyszámjegyű tartomány közepéhez közelítő növekedést vár a bevételek terén, azzal kalkulálva, hogy a hirdetési pénzek nagyobb arányban bővülnek,mint ahogy az értékesítési bevételek csökkennek.

Kuvaszt népszerűsítő kiadvány jelent meg

2021. január 12.

Nemzeti kincsünk a kuvasz címmel jelent meg könyv a hungarikum bizottság támogatásával; ebből az alkalomból beszélt a magyar kutyafajták népszerűsítésének támogatásáról V. Németh Zsolt.