2012. február 24.

Veszteséges a Magyar Telekom

Néhány egyszeri tétel és a távközlési szektort sújtó különadó miatt a cégcsoport 2011-et veszteséggel zárja. Azért 50 forint osztalék így is lesz.

Néhány egyszeri tétel és a távközlési szektort sújtó különadó miatt a cégcsoport 2011-et veszteséggel zárja. Azért 50 forint osztalékot így is fizetnek várhatóan a részvényeseknek.

A Magyar Telekom nettó vesztesége 7,457 milliárd forint volt 2011-ben, szemben az egy évvel korábbi 64,378 milliárd forint nyereséggel, a bevételek egy év alatt 2 százalékkal, 597,6 milliárd forintra mérséklődtek.

A társaság csütörtökön közzétett konszolidált, nemzetközi számviteli elvek (IFRS) alapján készült gyorsjelentése szerint a veszteséget az okozta, hogy csökkent a működéshez kapcsolódó kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA), illetve három egyszeri tételt is el kellett számolnia a társaságnak.

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletének (SEC) hivatalával, illetve az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumával (DOJ) létrejött megállapodás szerint a macedóniai vizsgálatok lezárásával összefüggésben 21,9 milliárd forintot kell fizetnie a Magyar Telekomnak, amelynek teljes összegére céltartalékot képzett 2011 végéig.

Macedóniához kapcsolódóan 31,4 milliárd forint értékvesztést is elszámolt a társaság, miközben a magyarországi adóváltozások miatt a nyereségadó jelentősen, 27,5 milliárd forinttal emelkedett.

A cég negyedik negyedéves bevétele 1,6 százalékkal, 159,4 milliárd forintra nőtt az egy évvel korábbihoz képest, nettó vesztesége 40,3 milliárd forint volt, szemben az egy évvel korábbi 7,5 milliárd forint nyereséggel. Az elemzők a negyedik negyedévre 8,9 milliárdos veszteséget vártak 153,1 milliárdos bevétel mellett.

A társaság egyébként 50 forintos részvényenkénti osztalék megszavazását javasolja a vállalat közgyűlésének.

(MTI nyomán)