2011. január 25.

Videójátékkal a lelki egészségért?

Miközben a játékokat inkább az elidegenedésért hibáztatják, egy európai kutatási projekt szerint azok pszichés betegségek gyógyítására is alkalmasak.

Miközben a játékokat többnyire inkább az elidegenedésért hibáztatják, egy európai kutatási projekt szerint azok pszichés betegségek gyógyítására is alkalmasak. A betegek orvosi felügyelet alatt játszanak, s a cél, hogy felismerjék, megéljék és kontrollálják az érzéseiket.

PlayMancer néven indított kutatási projektet az Európai Bizottság, melynek célja, hogy a videójátékokat használják fel különböző pszichés - és részben fizikális - jellegű betegségek gyógyítására. Mint Nelie Kroes médiáért felelő biztos elmondta, az ötletet az alapozta meg, hogy napi szinten 100 millió európai játszik ilyen játékokkal.

A kezdeményezés azért is érdekes, mert a videójátékokat többnyire a magányhoz, az elidegenedéshez, az agresszióhoz kötik a médiában, a gyógyító hatás nem igazán szerepel a lista élén. A projekt keretében a paciensek azonban orvosi ellenőrzés alatt játszhatnak kifejezetten nekik fejlesztett játékokkal.

A tesztben részt vesznek evési rendellenességgel, krónikus fájdalmakkal, illetve különféle függőségekkel rendelkezők is - írja a Euronews. A játék minden esetbenb az érzelmek felismeréséről, kezeléséről, az önkontrollról szól. A kísérlet lényege az önismeret növelése és a különböző frusztrációk csökkentése.

A PlayMancer program keretében játékfejlesztők, pszichológusok és terapeuták működnekl együtt. A kifejezetten pszichés gondokon túl a fizikai tünetek, például krónikus fájdalmak orvoslásán is dolgoznak jelenleg. A videójáték afféle kiegészítő terápia lehet mindkét esetben.

"Ez a játék több, mint a virtuális valóság. A virtuális valóság leképezi ugyan a környezetet, de nem kínál jutalmat. A célunk az, hogy a pacienseket testük és lelkük jobb megismerésére ösztönözzük. A videójátékok szórakoztatóak és motiválóak, szóval többféle betegség kezelésében játszhatnak kiegészítő szerepet. A videójáték afféle összekötő elem a paciensek és az orvosok, terapeuták között" - foglalta össze a kísérlet lényegét Elias Kalapanidas projekt koordinátor.

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.