2011. január 25.

Videójátékkal a lelki egészségért?

Miközben a játékokat inkább az elidegenedésért hibáztatják, egy európai kutatási projekt szerint azok pszichés betegségek gyógyítására is alkalmasak.

Miközben a játékokat többnyire inkább az elidegenedésért hibáztatják, egy európai kutatási projekt szerint azok pszichés betegségek gyógyítására is alkalmasak. A betegek orvosi felügyelet alatt játszanak, s a cél, hogy felismerjék, megéljék és kontrollálják az érzéseiket.

PlayMancer néven indított kutatási projektet az Európai Bizottság, melynek célja, hogy a videójátékokat használják fel különböző pszichés - és részben fizikális - jellegű betegségek gyógyítására. Mint Nelie Kroes médiáért felelő biztos elmondta, az ötletet az alapozta meg, hogy napi szinten 100 millió európai játszik ilyen játékokkal.

A kezdeményezés azért is érdekes, mert a videójátékokat többnyire a magányhoz, az elidegenedéshez, az agresszióhoz kötik a médiában, a gyógyító hatás nem igazán szerepel a lista élén. A projekt keretében a paciensek azonban orvosi ellenőrzés alatt játszhatnak kifejezetten nekik fejlesztett játékokkal.

A tesztben részt vesznek evési rendellenességgel, krónikus fájdalmakkal, illetve különféle függőségekkel rendelkezők is - írja a Euronews. A játék minden esetbenb az érzelmek felismeréséről, kezeléséről, az önkontrollról szól. A kísérlet lényege az önismeret növelése és a különböző frusztrációk csökkentése.

A PlayMancer program keretében játékfejlesztők, pszichológusok és terapeuták működnekl együtt. A kifejezetten pszichés gondokon túl a fizikai tünetek, például krónikus fájdalmak orvoslásán is dolgoznak jelenleg. A videójáték afféle kiegészítő terápia lehet mindkét esetben.

"Ez a játék több, mint a virtuális valóság. A virtuális valóság leképezi ugyan a környezetet, de nem kínál jutalmat. A célunk az, hogy a pacienseket testük és lelkük jobb megismerésére ösztönözzük. A videójátékok szórakoztatóak és motiválóak, szóval többféle betegség kezelésében játszhatnak kiegészítő szerepet. A videójáték afféle összekötő elem a paciensek és az orvosok, terapeuták között" - foglalta össze a kísérlet lényegét Elias Kalapanidas projekt koordinátor.

Szűrőprogramot támogat a Danone Magyarország

1 órája

2018-ban ismét országjáró körútra indul Magyarország átfogó egészségvédelmi programjának speciális szűrőkamionja. A legnagyobb nemzeti szűrőprogramhoz idén a Danone kiemelt stratégiai partnerként csatlakozik.

Új ízvilág a Drehertől

1 órája

A fővárosi főzde kínálatában is megjelent az első felsőerjesztésű variáns. A Pale Ale ráadásul jól illeszkedik a kommunikációs platformhoz is.