2011. január 17.

Visszafogták magukat a brit hirdetők

A tavalyi év negyedik negyedéve gyengébb volt, idén viszont a marketingköltések növekedését várja a kutatóintézet.

A tavalyi év negyedik negyedéve gyengébb volt, idén viszont a marketingköltések növekedését várja a kutatóintézet.

Elég szerény utolsó negyedévet zártak tavaly a brit hirdetők, derül ki az IPA és a BDO közös felméréséből, amely 300 top 1000-es cég marketingesének megkérdezésével készült. Az adatok szerint a válaszadók 22 százaléka csökkentette büdzséjét, míg 17% számolt be kifejezett növekedésről 2010 utolsó három hónapjára vonatkozóan. Így összességében 5,4 százalékkal esett a nettó költés.

Bár az utóbbi 12 hónapban ez volt a legrosszabb eredmény, de még mindig messze jobb, mint a 2008-as vagy a 2009-es eredmények. Az eséshez hozzájárult a vezetők növekvő pesszimizmusa is. Az idei várakozások azonban jobbak, mint a 2010-esek, így a marketingköltések növekedése várható.

 

Rory Sutherland, az IPA elnöke, egyben a brit Ogilvy alelnöke szerint a bizalom csökkenése csalódáskeltő, ugyanakkor leginkább annyit jelez, hogy milyen bizonytalan gazdasági klímában működnek a cégek. A szakember szerint ugyanakkor optimizmusra adhatnak okot azok a vállalatok, amelyek tavaly év végén is növelték költéseiket, illetve az idei várakozások is kecsegtetőek.