2014. augusztus 18.

Visszatér a válság előtti szintre a reklámköltés

Nyugat-Európa azonban nem számíthat túl sok jóra: erősen sújtja a print csökkenése, miközben a digitális bővülés is lelassulhat.

Nyugat-Európa azonban nem számíthat túl sok jóra: erősen sújtja a print csökkenése, miközben a digitális bővülés is lelassulhat.

A GroupM This Year, Next Year c. jelentése 2014-re 4,5%-os növekedést és 534 milliárd dolláros reklámpiacot, 2015-re pedig további 5%-os emelkedést és 560 milliárdos reklámköltést jósol.

A növekedés eloszlása ugyanakkor korántsem egyenletes: az idei bővülés 93%-át mindössze 17 piac adja. Közülük kiemelkedik az Egyesült Államok, 162 milliárdos költéssel és Kína 76 milliárddal, de ebbe na mezőnyben találjuk Nigériát, Kenyát és Vietnámot is. Kína esetében a fogyasztói társadalom további épülése mellett a digitális reklámozás terjedése is hozzájárul a kétszámjegyű vagy aközeli növekedéshez, miközben az ország print piaca sosem volt igazán fejlett, így azon a területen sem számottevő a visszaesés.

A nyugat-európai helyzet már nem ennyire fényes. Az eurózóna reklámköltése még mindig 20 százalékkal marad el a 2007-es csúcstól, a válság által leginkább sújtott államokban – Görög-, Ír-, Spanyol-, Olaszország és Portugália – pedig 47% a visszaesés mértéke. A jelentés kiemeli, hogy a világon a régióban a legjelentősebb a print szerepe a hirdetési piacon, igaz, a szegmens a korábbi kétszámjegyű zuhanásból mára egyszámjegyű lassulásra váltott. Nyugat-Európa egyúttal a leginkább digitalizált reklámpiac is, de ez a terület lassan az érettség fázisába jut, és a korábbi kétszámjegyű növekedés helyett 2014-2015-ben már csak egyszámjegyű lehet a bővülés.

Ázsia számos országában – Indonézia, Malajzia, Thaiföld, Fülöp-szigetek, Szingapúr, Vietnám – a politikai és gazdasági nehézségek vethetik vissza a növekedési ütemet. A leggyorsabban növekvő országok között szerepel India, Brazília és Oroszország is, azonban utóbbi esetében az ukrán válság miatt már korábban 10-ről 6%-ra csökkentették a növekedési előrejelzést.

(Forrás: WARC/GroupM)