2017. január 27.

Vloggerek a marketingben

A Magyar Marketing Fesztiválon sokat megtudhattunk a hazai videósokban rejlő lehetőségekről, az eddigi példákról, viszont az etikai vonatkozások egyelőre nem tűnnek teljesen tisztázottnak.

A YouTube-on aktív a legtöbb, harmincas éveiben járó felhasználó, míg a fiatalabbak esetében lassan elsődleges platformmá lép elő – legalábbis a területen dolgozók szerint. Az alapvető hirdetési formák – szponzorált keresési találatok, display és in-stream videók – jelenleg átlagosan 4-5 forintos CPV-vel hoznak látogatókat, a kampányok pedig remarketinggel, illetve az AdWords-adatokkal összekapcsolva is jól célozhatóak.

A következő szint a véleményvezérek bevonása. A Magyar Marketing Fesztiválon előadó Star Network YouTube Certified partnerként 200 vloggerrel áll kapcsolatban, akikre egyedi és csomagajánlatokat is tud nyújtani. A videókhoz sok esetben az alkotók Instagram- vagy Facebook-fiókja is kapcsolható.

Az eddigi projektjeik közült érdekes a Microsoft megbízása, amely a Windows-partner cégek (HP, Dell) termékeit kívánta szexivé tenni az Apple-lel szemben; a KangaROOS, amely 7 videós bevonásával népszerűsítette a márkáját; vagy az e-kereskedőként induló Reflexshop, amely 6-16 évesek körében tette ismertté izgalmas játékokat kínáló fizikai üzlethelyiségét. De magyar márkák közül dolgozott a hálózattal a Pöttyös, a Scitec Nutrition, az MVM és a Dumaszínház is, a média világából pedig a Cartoon Network.

A konferencián megjelent vloggerekkel beszélgetve kiderült, hogy a sok esetben kis- vagy fiatalkorúakat elérő reklámokat nem érzik etikailag problémásnak, saját belátásukat használják arra, hogy csak szerintük is hasznos és elfogadható termékeket, szolgáltatásokat népszerűsítsenek feléjük. Az egyéb tartalomban elhelyezett, ahhoz – és a videós stílusához – jól illeszkedő szponzorált anyagokat a nézők gyakran nem is érzik reklámnak. Ha ez az illeszkedés hiányzik vagy túl hangsúlyosan tolnak egy terméket, akkor előkerülnek az „eladtad magad” típusú kommentek. Érdekesség, hogy az elkötelezett követők ilyenkor gyakran megvédik az alkotót, például arra utalva, hogy a videók elkészítése is költséges.

Maris pedig – aki 2011-ben az első hazai női nem-beauty vloggerként kezdte - egy nem várt adalékkal is szolgált a szegmensről: elmondása szerint akkor döntött végképp a videózás mellett, amikor egy 16 éves srác kommentben kifejtette, hogy szerinte a vlogolás nem való nőknek. Ezt követően „csakazértis” felépítette ma már 135 ezer követővel bíró csatornáját.

A láthatatlan árucikk, amit mindennap használunk

23 órája

Vannak piacok, ahol többek között áram is kapható. Persze nem a zöldségpiacokhoz hasonló helyek ezek, hanem tőzsdei felületek. De vajon hogyan alakult ki a villamos energia kereskedelme? (x)