Mind több marketinges életében érkezik el az a pillanat, amikor webfejlesztést kell levezényelnie. A folyamat tele van buktatókkal, pedig egyre nő a sikeres megvalósítás tétje. Éppen ezért a Neo Interactive szakmai partnersége mellett egy teljes szekcióban e kérdéssel foglalkozunk a Digitálián. Soós Gergelyt, az ügynökség alapítóját kérdeztük a kapcsolódó trendekről.

Kívülről, a szaksajtó képviselőjeként úgy érzékeljük, hogy a marketingen belül felértékelődnek a nem hagyományos kommunikációs elemek vagy éppen az olyan projektek, amelyeknek nincs semmilyen klasszikus kommunikációs kimenete. Te ügynökségi oldalról hogyan látod?

Digitális ügynökségi praxisunkban valóban egyre többször jelennek meg nem szokványos feladatok. Ezeket három csoportba sorolnám. Az egyik, ahol a marketingkommunikációból vissza kell egyet lépnünk a marketing irányába, és például termékfejlesztésben, üzletágfejlesztésben, sőt akár teljes céges irányváltást célzó business transformationben veszünk részt. Egy másik típus, amikor „oldalirányú” mozgást végzünk a megbízó szervezeténél, és nem a marketing, hanem más, például a HR-területnek dolgozunk, lásd például az employer brandinget. Vagy ide tartozik az üzletviteli eszközök fejlesztése is, ahol a megbízó az IT-osztálytól a salesen át a beszerzésig bárki lehet. A harmadik csoportba az „unortodox” kommunikációs projekteket sorolnám, ahol valamiféle szokatlan, eddig nem alkalmazott megoldással lehet versenyelőnyhöz jutni. Az összekötő elem azonban mindhárom típus esetében mégiscsak a kommunikáció, azaz hogy a munkákat kommunikációs (még ha nem is feltétlenül marketingkommunikációs) feladatként közelítjük meg.

Soós GergelyNézze meg Soós Gergely teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.

Korábban többször is nyilatkoztad, hogy a Neo és a hasonló, márkakommunikációs oldalról érkező ügynökségek számára üzletileg felértékelődnek a fejlesztési projektek. A piac gyorsan változik, most is ebben látod a bevételfejlesztési lehetőséget?

Ebben is. De ez már nem egy jövőbeni lehetőség, hanem a jelen.

Jellemzően hogyan reagálnak a cégek, ha fejlesztési projektet kapnak a nyakukba? Milyen hangulat ér el hozzátok mint ügynökségi partnerekhez?

Nem biztos, hogy a „nyakukba kapják”, hanem ez sokszor egy kitörési pont vagy az előremenekülési stratégia része. Motivációs probléma tehát nem feltétlenül merül fel, bár tény, hogy a motiváció nem egyforma a szervezet minden szintjén. Gyakorlati gondok viszont sokszor előjönnek, mivel annyira eltér ez a fajta feladat az eddig bevett marketinges feladatoktól. Más skilleket, más projektmenedzsmentet igényel, és szegény marketingesnek sokszor talán az okozza a legnagyobb nehézséget, hogy házon belül – akár a vezetőkkel, akár a társterületekkel (jog, beszerzés, IT stb.) – „lefocizza” a dolgokat. Legtöbbször nem a marketinges vagy a marketingosztály, hanem maga a vállalat nincs felkészülve a nagyobb web- vagy szoftverfejlesztési projektek véghezvitelére. Ez persze frusztrációt okoz minden szereplőben. Ügynökségként az egyik fő feladatunknak emiatt a bizalomépítést látom. Ha elfogadják a szakértelmünket, és hagyják a marketingest és ezáltal bennünket megfelelő tervezéssel és szervezéssel dolgozni, akkor a problémák elkerülhetőek.

Az ügynökségek, illetve a megbízók oldalán mi jelent inkább kihívást: a szakmai tudás, a munkaszervezés vagy egyéb tényezők?

Sajnos a válság óta legyengült cégek megfogyatkozott, sokszor teljesen „juniorizálódott” szakembergárdája, a kiszámíthatatlanul elhúzódó döntési körök és a szinte mindig alultervezett határidők egyszerre jelentik a kihívást. Megspékelve azzal, hogy munkaerő-piaci tekintetben ez a terület hiányszakmákat is lefed.

Mi a webfejlesztési projektek üzleti tétje, avagy miért érdemes eljönni a szekciót meghallgatni?

Már az is segít akár a megbízói, akár az alvállalkozói oldalon, hogy ha látjuk, nem vagyunk egyedül ezekkel a problémákkal, nem egyedi esetről van szó. Ennél azonban kicsit nagyobb az ambíciónk: azt reméljük ettől a szekciótól, hogy elindít végre egyfajta szakmai diskurzust, rávilágít egy olyan területre, amely valami miatt teljesen el van bagatellizálva, vagy szőnyeg alá van söpörve, holott napi szinten komoly terhet jelent a vállalatoknak, ügynökségeknek. Nagyon megéri hát tanulni, tudást bővíteni, tapasztalatot cserélni, bőven megtérül ugyanis a befektetés már a következő webfejlesztési projektnél.

Under Construction-szekció a Digitálián

Webfejlesztési projektek kihívásai és sikerkritériumai marketingeseknek és szolgáltató partnereknek.

Részletek és regisztráció>>>

Bemutatták a Marketing Diamond Díj idei versenyzőit

1 órája

Maszkkal letakart plakátok, színésznővel forgatott karanténvideó és kampány a Google fűnyíró kecskéivel. Többek között ilyen projektekkel neveztek a magyar cégek a Marketing Diamond Awardsra.