Teljesen mindegy, hogy Elton John, egy szörny, egy gumiasztalon ugráló kutya, egy magányos bácsi, kedves pingvinek, esetleg animált állatok szerepelnek benne, az 1864-ben alapított angol John Lewis áruházlánc reklámjaiért minden évben tízmilliók zokogják vagy nevetik könnyesre a szemüket.

Bár az üzletlánc karácsonyi reklámjai a 2013-at megelőző években is nagy sikert arattak, gondoljunk csak a párjának szánt ajándékért hegyen-völgyön átkelő hősszerelmes hóemberre (2012), vagy a karácsonyig hátralévő napokat türelmetlenül számolgató kisfiú történetére (2011), kezdjük az ünnepi hangolódást a téli álma miatt a karácsonyt soha meg nem élő, szomorú medvével és a jólelkű nyuszival, aki mindent megtesz, hogy legjobb barátjának csodálatos ünnepe legyen.

Monty, a játékos pingvin és egy kisfiú a főszereplője a brit áruházlánc ünnepi médiakampányának, amely nem kevesebb, mint 6 millió fontot kóstált (a reklámszpotot 1 millióból forgatták). A reklámban hallható dal a Real Love John Lennontól származik, ezúttal Tom Odell feldolgozásában. Ahogy az lenni szokott, a kampány különböző elemei ebben az évben is megtalálhatóak voltak az áruház valamennyi egységében, így többek között bárki hazavihette a saját Montyjának játék mását.

Az állatok helyett az emberekre fókuszált a John Lewis 2015-ben, és a magányra, mint egyre terjedő jelenségre reflektáltak: a világ legmagányosabb, ráadásul a Holdon élő bácsiját és egy kislány történetét ismerhettük meg, aki távcsövével észreveszi az idős bácsit, de sehogyan sem tud jelezni neki. A reklám az adam&eveDDB kommunikációs ügynökség munkája, Kim Gehrig rendezte.

Közeledik a karácsony, meghalljuk a kellemes aláfestő zenét, majd meglátjuk a kedves kis állatokat egy idilli, havas tájon. A reklám története szerint egy kislány trambulint kap karácsonyra a szüleitől, azonban nem ő lesz az első, aki kipróbálhatja, ugyanis az éjszaka leple alatt előbújnak az erdei állatok, akik felfedezvén a játékszert, elkezdenek ugrálni rajta a család kutyájának legnagyobb szomorúságára, ám rövidesen eljön a hajnal, amikor is történik valami...

Több mint tíz millióan nézték már meg eddig a 2017-es szpotot, amely egy kisfiú ágya alatt megbúvó szörnyet helyez a középpontba. A hétmillió fontos költségvetésű reklám elkészítését Michel Gondry, az Egy makulátlan elme örök ragyogásáért Oscar-díjat nyert forgatókönyvíró vállalta, zenei aláfestésként pedig a Beatles 1969-ben megjelent Golden Slumbers című klasszikusát választották.

2018 legjobban várt karácsonyi reklámjának főszereplője a hatszoros Grammy-díjas és Oscar-díjas brit zenész, Elton John. A két és fél perces reklámfilm címe A fiú és a zongora. A videóban a most 71 éves sztár Your Songja csendül fel, amellyel kapcsolatban már most sok kritikus hangot hallani, ugyanis az Ellie Goulding előadásában már 2010-ben szerepet kapott az akkori John Lewis-reklámban. Az idei filmben megelevenedik a popikon gyerekkori énje és a csillogó karrierje, számos jelenetet láthatunk az énekesről készülő, és 2019-ben megjelenő Rocketman című életrajzi filmből, amelyben Taron Egerton alakítja majd Elton Johnt. A reklámban ezúttal sincs hiány megható pillanatokból, az időben visszafelé haladó dramaturgiájú film csúcspontja pedig az, amikor a kis Elton karácsony reggelén egy hatalmas ajándékot kap, majd miután kicsomagolja, kiderül, hogy az nem más, mint a nagymamájától örökölt első zongorája. Néhány ajándék sokkal több annál, mint aminek elsőre gondoljuk. Egy korábbi nyilatkozatában az énekes elmondta:

Remek alkalom volt számomra, hogy átgondolhassam az eddigi életem, a pályafutásom, a hihetetlen utazást, amin keresztülmentem attól a pillanattól kezdve, hogy először leütöttem egy zongora billentyűjét. Ez a reklám abszolút fantasztikus, a forgatás minden percét élveztem.