2018. október 05.

Átadták a Magyar Formatervezési Díjakat

Tizenegy projekt nyerte el 2018-ban a Magyar Formatervezési Díjat, amelyet a Design Hét csütörtöki budapesti megnyitóján adtak át.

A fesztivál kiemelt szakmai programja a kreatív ipar nemzeti elismeréseinek átadása, seregszemléje. A hazai tervezők díjazására a Magyar Formatervezési Díj pályázatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium nevében az idén 39. alkalommal hirdette meg a Magyar Formatervezési Tanács - hangzott el az eseményen.

Fülöp József kreatív iparért felelős felkért miniszteri biztos, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora kiemelte: az Innovációs és Technológiai Minisztérium nagy erőt fektet abba, hogy a magyar kreatív ipart felkarolja és segítsen annak a fejlődési pályának a fenntartásában, amely eddig is jellemezte. Hangsúlyozta: a dizájnereknek, kreatív embereknek fontos feladatuk van abban, hogy olyan világot teremtsenek, hagyjanak az utódaikra, ahol az ember még mindig a központban áll.

A Magyar Formatervezési Díj a hazai dizájn legkiemelkedőbb, innovatív és piacképes produktumaira és fejlesztéseire hívja fel a figyelmet termék, terv, vizuális kommunikáció és diákmunka kategóriában. Az idén négy kategóriában mintegy 200 pályázat érkezett.

Termék kategóriában a díjat az Iglói-Nagy Péter és Nagy Ádám által a Sanatmetal Kft.-nek tervezett WIWE EKG-készülék nyerte el, amely sokkal inkább látszik high-tech terméknek, mint orvosi eszköznek, mégis hatékony a szélütés vagy más keringési katasztrófa megelőzésében is.

Csoma Sarolta és Horváth Máté terv kategóriában díjat érdemelt Mix karszéke klasszikus skandináv dizájnelemeken alapul. Szintén a terv kategória díjazottja Németh László és Varga Dénes klasszikus ipari formatervezési munkája, egy flexo nyomdagép, amely a Varga-Flexo Kft.-nek készült.

Diák kategóriában is két díjat ítélt oda a bírálóbizottság. Révész Eszter Újraértelmezett tradíció elnevezésű textilkollekciója ötvözi a tradicionális magyar népi szőttesek világát a korszerű technológiával. A Pákozdi Rebeka által tervezett Onni hátizsák az egészségmegőrzésre és a betegségmegelőzésre fókuszál, a táska egyben tartásjavító hátmerevítő is.

Palotai Gábor a vizuális kommunikáció kategória díjazottja. A prémium légtisztítókat gyártó svéd Livsdal cég számára készítette a láthatatlan, atomi világot megidéző pixelalapú összetett arculatot és plakátsorozatot.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Kultúráért Felelős Államtitkárságának különdíját az Üveges Péter, Bolega Attila és Nádasi Gábor által tervezett Bogányi Grand Piano B-292 nyerte el.

Két diákmunka érdemelte ki az Emmi Oktatásért Felelős Államtitkárságának megosztott különdíját: a Chicago Jazz Festival arculata, Serflek Máté munkája, és Veszprémi Gabriella Layers-cipőkollekciója.

A Magyar Formatervezési Tanács különdíjasa a Reiner György által fejlesztett SysTents mobiljurtarendszer, amely a jurták tágas térélményét ötvözi a legújabb technológiai megoldásokkal.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának szellemivagyon-diagnózis szolgáltatás különdíját Szabó Márton munkája, a Q&C Nano újgenerációs vízadagoló berendezés nyerte el.

A Magyar Formatervezési Díjjal egy időben odaítélt Design Management Díjat azoknak a gazdálkodó szervezeteknek adják át, amelyek a dizájnt és az innovációt az üzleti stratégia integráns részének tekintik. Az elismerést az idén a sixay furniture nyerte el, amely tömörfa bútorairól vált ismertté.

Osvárt Judit, a Design Hét Budapest kurátora, a Magyar Formatervezési Tanács tagja a megnyitón kiemelte: egyre gazdagabb, sokrétűbb a program, amely az idén A Missziónk: a design szlogen köré épül. A rendezvény minden korábbinál nagyobb nemzetközi érdeklődés mellett, minden korábbinál több programmal és helyszínen valósul meg.

Volkmar Wenzel, a Design Hét Budapest idei díszvendég országa, Németország budapesti nagykövete kiemelte: a Magyarország és Németország közötti kapcsolatok minden területen nagyon szorosak, és az együttműködés kiváló. Arról beszélt, hogy ha szeretnénk megtartani vezető helyünket a fejlődésben, akkor Magyarországnak, Németországnak és az egész Európai Uniónak támaszkodnia kell a kreativitásra, a technológiára és az együttműködésre.

Luszcz Viktor, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Magyar Formatervezési Tanács elnöke elmondta: a rendezvény 15 évvel ezelőtt indult útjára, az idén 15 napig tartó eseményhez Budapest mellett öt további város, Pécs, Sopron, Győr, Debrecen és Veszprém is csatlakozott. Mint mondta, fontos céljuk, hogy ráirányítsák a figyelmet a hazai dizájn területén elért eredményekre, azokra a már befutott és feltörekvő dizájnerekre, akik értéket teremtenek - írja az MTI.

Előretörnek az adatvezérelt kommunikációs csatornák

15 órája

Nyolcadik alkalommal készítette el az Inspira Research a reklámpiac hirdetői percepcióját mérő Marketing MoodBarometer kutatását. A 2020-as adatok egyértelműen mutatják az adatvezérelt marketing területek kedvezőbb megítélését.