Az idén már harmadik alkalommal átadott Televíziós Újságírók Díja a szakmédia által alapított elismerés, melynek célja, hogy klasszikus kritikai szempontok alapján emelje ki a legprofesszionálisabb magyar tévés teljesítményeket.

A díj szabályzata alapján kategóriánként az a három televíziós produkció és személyiség került az esélyesek közé, akikre az elismerést odaítélő médiumok, a 24.hu, az Epizód magazin, a Hír7, az Index-Comment:com, a Médiapiac, az Origo, a Sorozatjunkie, a SorozatWiki, a Színes RTV és a Tvr-hét szakújságírói a legtöbb szavazatot adták. A kategóriák győzteseit március 30-án a Televíziós Újságírók Díja gálaestjén hirdették ki, melynek műsorvezetője – személyes élményeket sem nélkülöző stand-up előadásokkal – Hajós András volt.

A Pesti Vigadóban megrendezett díjátadó támogatója és társszervezője a NuMuvee Hungary Kft. - a felújított Játék határok nélkül vetélkedő hazai gyártója és forgalmazója. A cég vezetői hangsúlyozták, hogy a magyar televíziós ipar világszínvonalú, és megérdemel egy ilyen rendezvényt, egyúttal felhívták a figyelmet a fiatal tehetségek gondozásának fontosságára is.

A díjakat a 2015-ben képernyőre került produkciók és személyiségek közül a következők kapták:

  • Nagyszabású showműsor: Sztárban sztár (TV2)
  • Vetélkedő: Maradj talpon! (Duna)
  • Comedy show: Gyertek át szombat este! (RTL Klub)
  • Talkshow: Összezárva Friderikusszal (TV2) – a kategória idén vált önállóvá, tavaly még a Comedy show-val együtt értékelték
  • Reality: Szelfi (RTLII) – szintén új kategória
  • Női műsorvezető: Ördög Nóra, aki ezzel 2014 után duplázott és meglepve vette át a díjat
  • Férfi műsorvezető: Sebestyén Balázs, aki a díj átvételekor hangsúlyozta, hogy ártalmas az a nézet, amely az egyes profi műsorkészítők megítélését ahhoz köti, hogy melyik csatornánál dolgoznak, egyúttal kitartást kívánt a TV2 munkatársainak
  • Magyar sorozat: Aranyélet (HBO), melynek alkotói egyúttal bejelentették, hogy már készül a második évad, melyben Miklósi Janka emberi oldalát is megismerhetik majd a nézők
  • Színésznő: Ónodi Eszter (Aranyélet)
  • Színész: Scherer Péter (Válótársak), aki igazán profi és meghatott köszönőbeszédet mondott annak örömére, hogy színpadi színészként ilyen jól sikerült a televíziós bemutatkozása.

 

A Televíziós Újságírók Díja

2014. január-február folyamán a SorozatWiki kezdeményezésére, 9 hazai médium részvételével (24.hu, Epizód magazin, Hír7, Index-Comment:com, Médiapiac, Origo, SorozatWiki, Színes RTV, Tvr-hét) hiánypótló céllal alapították meg a Televíziós Újságírók Díját. Az alapítók célja olyan független díj létrehozása volt, amely szakmai szempontok alapján, klasszikus kritikai attitűdöt képviselve emeli ki az igényes magyar televíziós teljesítményeket. 2014-ben tizedik tagként a Sorozatjunkie blog is csatlakozott a díjat odaítélő médiumokhoz.