2017. november 16.

Átadták a Védőnők a gyermekáldásért díjat

Az idei, immár másodszor kiosztásra kerülő kitüntetésre azokat a védőnőket választották ki, akik sokat tettek a gyermekáldás elősegítéséért.

A védőnői díjat a Babacsalogató adományozta. A díjátadást megelőző sajtótájékoztatón az alapítvány kuratóriumának elnöke, Prof. Dr. Ősapay György bemutatta az alapítvány népszaporulatot segítő célkitűzéseit, ennek oktatási terveit, valamint beszélt a Babacsalogató ambulanciák rendszerének elindulásáról.

A beérkezett jelölések közül a Babacsalogató, pontosabban nevén a Meddőség Megelőzéséért és a Jövő Nemzedék Egészségéért Alapítvány kuratóriuma két védőnő munkáját oklevéllel és anyagi elismeréssel jutalmazta.

Az alapítvány díját Ács Rozália és Terényiné Bicsák Ágnes vehették át Novák Katalintól, az EMMI Család és Ifjúsági ügyekért felelős államtitkárától.

A díjátadón Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke elmondta: hogy bár a védőnők a várandósság idejének munkásai, fontosnak tartja, hogy egyben a családok boldogságáért is dolgoznak és segítséget nyújtanak a babát tervezőknek a fogamzással kapcsolatos kérdésekben. Mindíg elérhetők, házhoz mennek, szükség szerint szociális területen is segítséget nyújtanak.

Prof. Dr. Vojcek László, az MTA tagja, a BIK nőgyógyász főorvosa a védőnők munkájának súlyos felelősségéről szólt, akiknek a munkája a várandós és a magzat életéről, esetleges haláláról is szól. A népszaporulat kérdésében kiemelte, hogy a termékenységi szám, azaz hogy egy nőre hány gyermek jut átlagosan egy országban, nem függ az ország és a lakosság jólététől.

Szeghy Krisztina pszichológiai mentor hangsúlyozta, hogy mennyire eredményes tud lenni meddőnek látszó párok pszichológiai kezelése. Sok esetben sikerült fogamzást elérnie ilyen pároknál a beszélgetéseik által. Kiemelte készségét az alapítvánnyal való együttműködésben.

Prof. Dr. Ősapay György, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) doktora, az alapítvány kuratóriumának elnöke vázolta a népszaporulati nehézségeket Európaszerte, hazánkban. Az okok között kiemelte a mai huszonévesek egzisztenciális bizonytalanságát, a társ iránti felelősséghiányát, a gyakori váltogatott párkapcsolatot, amely gyermekvállalási krízishez vezetett. Hiányolta az egészséges családmintát, hangsúlyozta az ideális apamodell szükségességét. Súlyos problémának nevezte , hogy több, mint félmilliós egyszülős család van Magyarországon, és hogy a gyerekek 50-60%-a apa nélkül nő fel. Hangsúlyozta, hogy ezeknek a kérdéseknek fiatalkori oktatásával mentálisan felkészültebb generációt kellene létrehozni a kormányzat segítségével, amelytől egészséges demográfiai változás lesz várható. Ősapay professzor társadalmi összefogást sürgetett az oktatás, egészségügy területén egyházi és kormányzati támogatással.

Címkék: gazdaság díjak emmi mta