2016. június 14.

Átadták az idei Hégető Honorka-díjakat

A pályaművek közül zsűri az idén Belicza Bea, a 24.hu újságírójának videoriportjait emelte ki, a Telenor különdíját pedig az Átlátszó.hu munkatársai vehették át.

Idén tizenharmadik alkalommal adták át a az RTL Klub egykori munkatársa, Hégető Honorka emlékére létrehozott pályázat díját. A díjátadó keretében a Telenor Házban sajtóbeszélgetést is szerveztek arról, hogy milyen hatást gyakorolt az okostelefonok megjelenése a sajtófotózásra. Itt elhangzott, hogy bár a megbízható, az elvárt minőségű képeket határidőre szállítani képes fotósokra a jövőben is szükség lesz, az okostelefonok szerepe is egyre nagyobb: az egyre több ember zsebében ott lévő készülékkel dokumentálni lehet fontos eseményeket a legváratlanabb helyzetekben is.

„Örömmel látjuk, hogy miközben bizonyos médiumokból eltűnnek a társadalmilag érzékeny anyagok, évről-évre több civil szervezet vagy amatőr filmes ad be erős, hatásos és fontos filmeket“ – mondta el Kotroczó Róbert, a kuratórium elnöke.

A szakmai zsűri 2016-ban összesen öt pályaművet díjazott, amelyek közül egyet megosztva ítéltek oda két pályázónak.

Belicza Bea, a 24.hu munkatársa tizenhárom anyaggal is pályázott, amelyek közül a zsűri A szenteknek is volt múltjuk, a bűnösöknek is kell, hogy legyen jövőjük című videót díjazta, kiemelve a videoriport többi részének magas szakmai színvonalát is. Ugyancsak díjazta a zsűri az RTL Klub munkatársa, Moszkovics Judit riportját, amelyben elsőként mutatta be a fekete ruhás ápolónőként ismert Sándor Máriát. Díjat érdemelt az Index Videó csapatának (Jellinek Dóra, Szász Barna, Pándi Balázs) egyedi megközelítésű anyaga: A kemény kommentelő esete az igazi menekülttel című videójukban migránsokat korábban bíráló fórumos kommentelőket szembesítettek a Keleti pályaudvarnál lévő menekültekkel.

Megosztott díjat nyert el Bíró Bori Józan babák című, kábítószerfüggő anyákról forgatott videoriportjával, amelyet munkatársaival az Északi Támpont Egyesület számára készített el.

Ugyancsak megosztott díjjal jutalmazták a videós tartalmakkal még ismerkedő Átlátszó.hu Kisemmizett gazdák a Hortobágyon című videóját. A hírportál elnyerte a Telenor különdíját is: a terepen végzett riportjaik elkészítésében egy éven át a vállalat által biztosított mobil wifi eszköz és Hipernet-előfizetés segíti a szerkesztőséget.