2012. február 14.

Átalakítja marketingjét a Pepsi

Világszerte kevesebb ügynökséggel dolgozik az FMCG óriás, és lesznek kiemelt márkák, amelyek nagyobb támogatást kapnak.

Világszerte kevesebb ügynökséggel dolgozik az FMCG óriás, és lesznek kiemelt márkák, amelyek nagyobb támogatást kapnak.

Átalakítja márkamenedzsmentjét és hirdetési tevékenységét a PepsiCo - írja a WARC az FMCG cég tájékoztatója nyomán. A változás egészében nagyobb fókuszálást jelent a márkák szintjén, és az együttműködő ügynökségek száma is a felére csökken globális szinten.

A cég tizenkét kiemelt márkát azonosított, ezek között van például a Pepsi, a Mountain Dew és a Lay's. Ezek a brandek a továbbiakban egységes modell alapján működnek, a korábbi, fragmentáltabb közelítés helyett.

Mint Indra Nooyi vezérigazgató kiemelte, a fókuszmárkákat a továbbiakban globális szinten pozicionálják, és ehhez egységes innovációs platformokat és kampányokat rendelnek hozzá. A tizenkét brand reklámköltése 2012-ben 15 százalékkal nő. A marketing- és hirdetési költések a bevételek 6 százalékát fogják kitenni, szemben a tavalyi 5,7 százalékkal.

A fókuszálás nem túl jó hír az ügynökségek egy részének: a PepsiCo mintegy 300 partnerrel dolgozik világszerte, és a jövőben ezt a számot megfelezi. Ha csak a hazai, azaz az észak-amerikai piacot nézzük: a 150 ügynökségi partner helyett a jövőben csak 50 munkájára tartanak igényt.

Ezzel a médiaköltés, illteve a reklámozási folyamat egészének a hatékonyságát akarja növelni a cég, amely az utóbbi években "túl sok márkát támogatott, túl sok ügynökségen keresztül". Átalakul az ügynökségek öszöntése is: a CEO közlése szerint előtérbe kerül a teljesítmény alapú díjazás.