2016. május 10.

Átalakulóban az ügynökségi modellek

A hirdetők csupán 8 százaléka állítja, hogy nagyon elégedett lenne az ügynökségi partnereivel.

A márkák egyre hajlamosabbak átértékelni az ügynökségi kapcsolataikat – új modelleket alkalmazni vagy akár házon belülre szervezni a feladatokat -, mivel alig több mint a felük elégedett többé-kevésbé a jelenlegi felállással – derül ki a Marketing Week felméréséből.

A legfontosabb tényezőnek a bizalmat tartják, ugyanakkor csupán 15 százalékuk érzi úgy, hogy az ügynökségük teljes mértékben megszolgálja azt. Igaz, további 46 százalékuk az ötös skálán négyest adott erre a kérdésre.

A hirdetők fele által kiemelten fontosnak ítélt költséghatékonyság kérdésében mindössze 29 százalék elégedett, negyedük pedig egyesre vagy kettesre értékelte ezt a tényezőt.

Mindezek hatására az együttműködés módja kezd megváltozni. Míg egyes hirdetők házon belülre szervezték a kreatív munkát, a Lenovo például egy crowdsourcing platformon gyűjtött ötleteket a Yoga termékek reklámozásához. Az ügynökségek sem tétlenkednek: az Omnicom-csoport a Shape együttműködési hálózattal a teljes nemzetközi hálózata erőforrásait az ügyfelek rendelkezésére bocsátja.

(Forrás: Warc)