2012. augusztus 30.

Átlagosan egy órát plázázunk

A látogatók harmada csak nézelődni jár a bevásárlóközpontokba - derül ki a GfK felméréséből.

A látogatók harmada csak nézelődni jár a bevásárlóközpontokba - derül ki a GfK felméréséből.

A hazai vásárlók 43 százaléka jár valamilyen plázába, és átlagosan 64 percet töltenek egy alkalommal ott - olvasható a GfK Hungária kutatásában, amely 19  bevásárlóközpont adatain és a kapcsolódó kutatáson alapul. A plázázás ugyan inkább nőies dolog (57% vs. 43%), de ez az állítás csak részben állja meg a helyét, a helyszíntől is nagyban függ a nemek aránya: van  olyan pláza, ahol a férfivevők aránya a 60 százalékot is megközelíti, míg a legalacsonyabb érték 30 százalékhoz közelít.

Az ideális bevásárlóközpont három fő ismérve a különböző árszínvonalú üzletek jelenléte, a közelség/ könnyű megközelíthetőség és a hosszú nyitva tartás. Korábbi kutatások szerint azokon a településeken, ahol több, közel azonos színvonalú pláza működik, az emberek többsége a lakó- vagy munkahelyéhez legközelebb esőt látogatja a leggyakrabban. Ez alól például a frissen nyílt plázák jelentenek kivételt, ahová eleinte sokkal többen mennek kíváncsiságból vagy a nyitási akciók miatt.

A látogatók közel 80 százaléka nem utazik 30 percnél többet, hogy meglátogasson egy bevásárlóközpontot, ez alól csak néhány kivétel van: vagy néhány nagy alapterületű, de egyedi attrakcióval is rendelkező fővárosi helyszín, vagy néhány regionális központként is funkcionáló vidéki pláza. Azok a helyszínek, ahová többet utaznak a vásárlók, nagyobb arányban számíthatnak arra, hogy a látogatóból vásárló is lesz.

Az összes látogató egyharmada jellemzően csak nézelődni tér be, és ők többnyire pénzköltés nélkül is távoznak. Azok azonban, akik vásárlás után távoznak, átlagosan kicsivel több mint 7000 forintot költrenek. A költéseket tekintve nagy eltérések vannak: vannak olyan vidéki plázák, ahol átlagosan 3000 forint körül költenek a vásárlók, míg néhány fővárosi helyszínen ez az összeg meghaladja a 10000 forintot is.

"A leggyakoribb plázalátogatók a 15-34 évesek, a magasan kvalifikáltak és nagyobb jövedelemmel rendelkezők, a városi lakosok. E csoportoknak azonban igen eltérő igényeik vannak. Míg a tinédzserek és a huszonévesek elsősorban a szórakozást keresik, vagy ismerőseikkel találkoznak, 30 év felett a vásárlás elintézése lesz a fő szempont. Itt érdemes megemlíteni a szolgáltatások igénybevételét is, hiszen a látogatók 10 százaléka kimondottan azzal a céllal érkezik egy bevásárlóközpontba, hogy banki, postai, közüzemi ügyeit elintézze" - mondta el Dörnyei Otília, a GfK ügyfélkapcsolati igazgatója.

Címkék: gfk