2011. december 02.

Átrendeződik a bankok kommunikációja

Idén a büdzsék nem csökkentek jelentősen, de a jövő még kérdéses -állítja a Goodwill Communications. A költések szerkezete ugyanakkor biztos változik.

Idén a büdzsék nem csökkentek jelentősen, de a jövő év még kérdéses a pénzügyi szektor szereplőinél - állítja a Goodwill Communications kutatása. A költések szerkezete ugyanakkor egyértelműen változik: a klasszikus reklám súlya csökkenhet, míg a PR és az online csatornák használata erősödni fog.
Kondor Anna

Mindössze 0,3 százalékos csökkenést hozott a pénzügyi szektor kommunikációs büdzséiben az idei év – derül ki a Goodwill Communications kutatásából. Ez annak fényében nem rossz, hogy milyen mértékben romlottak a gazdasági kilátások egy év alatt. Ahhoz képest viszont igen, hogy tavaly ilyenkor még 4 százalékos növekedéssel számoltak a megkérdezett kommunikációs vezetők.

"A várt és a valós számok közötti különbségeket elsősorban a végbement politikai és gazdasági változásoknak köszönhetjük. A mélyülő európai válság és az elmúlt egy év gazdaságpolitikai intézkedései még inkább megnehezítették a hazai pénzügyi szektor helyzetét, így a korábbiakhoz képest újra kellett tervezniük kiadásaikat, és ez a többségüknél a kommunikációs költségvetés visszafogását eredményezte" - értékelte az eredményeket Kondor Anna, a kommunikációs ügynökség ügyvezető partnere.

Hogy mi várható jövőre, az szintén bizonytalan a gazdasági körülmények miatt. 2010 novemberében 2012-re még 2 százalékos növekedést vártak, mostanra viszont már egyáltalán nem olyan biztos az emelkedés. Szinte mindennapos az újratervezési kényszer, így konkrét számokat nehéz mondani. "A jövő évi büdzsék még kialakulóban vannak, és bizony sok tényező befolyásolhatja a költéseket, egyebek mellett a felmérésünk ideje alatt történt országkockázati leminősítés" - tette hozzá Kondor Anna.

A média érthető módon tele van a pénzügyi cégeket érintő hírekkel, véleményekkel. Ennek kapcsán kérdezték a szektor szereplőit az iparágról és önmagukról kialakult képről. "Úgy tűnik, hogy kicsit torzít a tükör, amikor az egyes szereplőket a maguk, illetve a szektor megítélésével kapcsolatban kérdeztük. Míg a válaszadók nagyobb része (68%) látja úgy, hogy a környezet negatívan vélekedik a szektorral kapcsolatban, a szereplők többsége ezzel együtt úgy ítéli, hogy saját cégének kevésbé kritikus a megítélése". Azaz a legtöbb szereplő szerint őt kevésbé érintik a bajok, azok inkább a többieknek okozhatnak fejfájást.

Miközben nagy a büdzsék méretét és az önképet érintő bizonyatalanság, az egyértelműnek tűnik, hogy a költések szerkezete átrendeződik. A lakossági fókuszú szolgáltatók esetében a reklámköltés (47%) teszi ki a büdzsé legnagyobb részét, ám tavalyhoz képest ez az adat is csökkenést mutat. Az üzleti területre összpontosító szereplők esetében viszont a reklámköltés aránya jóval alacsonyabb (31%).

"Az üzleti szolgáltatóknál a hitelességet növelő vagy alátámasztó csatornák szerepe sokkal nagyobb, mint a lakossági fókuszú szolgáltatóknál, amelyek a jelenlét és a láthatóság fenntartása érdekében többet költenek reklámra. Az üzleti szolgáltatóknál jellemzően relatíve nagyobb teret kap a PR, a rendezvények és a közösségi média a kommunikációs büdzséken belül" - állítja Kondor Anna.

A lakossági fókuszú szervezeteknél a harmadik helyen áll a PR (16%), míg az üzletieknél a másodikon, 27 százalékkal. A PR-kommunikációs költések aránya mindkét csoportban növekedett, de valószínűsíthető, hogy inkább az egyéb költések visszavágása és átcsoportosítása miatt.

Emellett idén a B2B szektorban tevékenykedő szolgáltatók már kommunikációs büdzséjük több mint egytizedét fordítják közösségi média megoldásokra, ez a trend fog folytatódni jövőre is. 2012-ben a rendezvény célú ráfordítások terén is csaknem 5 százalékos emelkedés várható. Kisebb mértékben ugyan, de a PR-re szánt összegek is növekedhetnek a teljes büdzséken belül.

"A pénzpiaci szolgáltatók kommunikációs vezetői egyre nagyobb szerepet szánnak az online jelenlétnek, valamint a közösségi médiában rejlő lehetőségeknek. Miközben az elektronikus média fontossága egyre csökken, nem kevésbé igaz ez a nyomtatott sajtóra is. Ma már felnövekvőben van egy generáció, melynek tagjai a TV vagy a rádió helyett a számítógépet kapcsolja be, tehát őket már szinte csak ezen a csatornán érhetjük el egyre inkább" - értékelte a Goodwill Communications a szektor kommunikációs fókuszváltását.

 

További részletek és grafikonok alább, a kapcsolt dokumentumban.

Kapcsolódó dokumentumok