2011. március 25.

Átszervez a Colgate

Az FMCG óriás megveszi a Sanex szépségápolási márkát Európában, eladja viszont mosószer üzletágát Kolumbiában.

Az FMCG óriás megveszi a Sanex szépségápolási márkát Európában, eladja viszont mosószer üzletágát Kolumbiában.

A jövőben a nagyobb nyereségtartalmú szájápolási, szépségápolási és állateledel üzletágak felé mozdul el a Colgate-Palmolive. Az üzleti stratégia jegyében a cég 940 millió dollárért megvásárolta az Unilevertől a Sanexet. A szépségápolási márka a prémium árszegmensbe, a bőrápolás köré pozicionálja magát.

Az akvizíció által a Colgate Európában kívánja megerősíteni szépségápolási divízióját. Ehhez a Sanex 2010-ben elért 187 millió eurós nettó árbevétele jelenthet alapot. A forgalom döntő része Nyugat-Európában keletkezett.

"Ez a felvásárlás meg fogja erősíteni a Colgate helyzetét a tusfürdő és dezodor termékkategóriákban Európa több kulcsfontosságú országában, illetve általános szépségápolási üzletágunkat is ebben a régióban. A Sanex kiválóan kiegészíti a Palmolive által használt természetes kivonatokat és bőrápolási pozícionálást, csakúgy mint a Protex márkánkat, aminek a fő jellemzője a bőr védelme a baktériumokkal szemben" - mondta el Ian Cook, a Colgate elnök-vezérigazgatója.

Ezzel párhuzamosan a Colgate 215 millió dollárért eladta az Unilevernek kolumbiai mosószer üzletágát. Ez annak a karcsúsítási stratégiának a része, melynek jegyében a cégcsoport szabadul a nem alapvető termékektől, és erősít a jobban jövedelmező területeken.

A tranzakciók lezárására 2011 második negyedévében kerülhet sor, és az ügyletek a Colgate várakozásai szerint 4 százalékkal növelik 2011-es összesített nyereségét. 2012-ben a nyereségre gyakorolt pozitív hatás várhatóan 1% körül lesz. Ugyanakkor mindkét tranzakció lezárásához az illetékes versenyjogi hatóságok engedélyére van még szükség.