Ha a Hellen múlik, akkor az amerikai színész élete végéig ingyen ihatja a társaság termékeit. Pantl Péter marketing- és Tóth Eszter Anna PR-igazgatóval többek között a sport- és az influencer marketingről, a hashtagelésről – amelyet a cégnél egyébként nem szeretnek – és a Bruce Willis-sztoriról beszélgettünk.

A cikk eredetileg a Médiapiac májusi-júniusi számában jelent meg a sportmarketing-melléklet részeként, amelynek további cikkeit itt találja.

Milyen sportág mellé érdemes egy márkának odaállnia?

Tóth Eszter Anna: A Hell Racing Team egyidős a céggel. Kezdetben technikai sportokkal foglalkozott, de ahogy erősödött a brand, úgy kacsingattunk más ágak, például a küzdősportok felé is. 2009-ben beszálltunk a Forma–1-be – ilyet előttünk magyar cég még nem csinált (és az energiaital-márkák közül is csak egy a világon).

Tóth Eszter Anna - Hell
Tóth Eszter Anna - Hell

Hozzátenném, sokkal jobban szeretünk sportágat szponzorálni, mint klubot, mert az utóbbi megosztó lehet. Ám a Veszprém kézilabdacsapatával kivételt tettünk. Ahogy a Hell idén készítette el eddigi történetének legnagyobb kampányát, úgy a Xixo is nagyot gurított: ehhez a legjobb alanyok az olimpikonok voltak, hiszen valami olyat csinálnak, ami a 360 fokos kommunikáció, ezért közösségimédia-, illetve közterületi felületeket is használunk, méghozzá kizárólag prémium helyeken.

Mi a helyzet a labdarúgással?

Pantl Péter (PP): Fontosak a nemzetközi eredmények, illetve hogy az általunk támogatott sportág nagy tömegeket mozgasson meg. Ez nálunk főleg a válogatottra igaz, mi is készültünk a 2016-os Európa-bajnokságra: gyártottunk speciális, limitált szériás terméket, sálat, kulcstartót, labdát. A foci területén egyébként a világszinten ismert játékosokra érdemes marketinget építeni.

Az utóbbi időben látványosan sok tévészpotot vásárolnak.

PP: A Hell célcsoportja nem csak fiatalokból áll, emiatt szükségesek a televíziós megjelenések.

Nagyon fontos ugyanakkor a 360 fokos kommunikáció, ezért közösségimédia-, illetve közterületi felületeket is használunk, méghozzá kizárólag prémium helyeken.

Akkor nem számíthatunk alza.hu jellegű Hell-reklámokra?

PP: Nagyon jó érzéssel tölt el, amikor nézem a Xixo- és a Hell-szpotokat, mert azt érzem, hogy nemzetközileg is megállják a helyüket, amiben nagy szerepe van a kiváló csapatmunkának.

Úgyhogy nem bánom, hogy Bruce Willis nem kezdett el rajzfilmfigurahangon beszélni.

Pantl Péter - Hell
Pantl Péter - Hell

Az influencer marketingről mi a véleményük? Két megítélés létezik vele kapcsolatban: vannak, akik szerint lehetetlen mérni a hatását, mások szerint viszont már kihagyhatatlan egy kampányból.

PP: Szerintem a jövőben az influencer marketing olyan lesz, mint a valóságshow-k: akik valóban tehetségesek, azok befutnak, akik pedig nem érik el a minőségi ingerküszöböt, eltűnnek a süllyesztőben. A lányom tizenhét éves, és sokszor kikérem a véleményét, ahogy az osztálytársaival is rendszeres beszélgetek, így első kézből kapok információkat a tartalomfogyasztási szokásaikról. Ők gondolkodás nélkül lépik át a számukra irreleváns hirdetéseket, és nem használnak hashtageket. Amivel egyet is értek, hiszen nincs az a kényszerképzetem, hogy a fizetett  hashtagek miatt vesz valaki Hellt, hanem inkább azért, mert hiteles a márka, és hiteles környezetben jelenítjük meg.

A Hell Instagram-kampányokban ezek szerint tabu a hashtag?

PP: Van olyan, fitnesszel foglalkozó magyar sztár, aki imádja a cukormentes termékeinket, együtt is működtünk, de csak arra kértem, hogy használja úgy az adott terméket, ahogy bármelyik fogyasztónk, és ha ez megjelenik a képeken, annak örülünk. Hozzáteszem, hogy a Bruce Willis-reklámot ingyen osztotta meg a közel egymilliós Facebook-oldalán, mert tetszett neki. A Hell Energy hivatalos Instáján természetesen használunk hashtaget, de azon a fórumon ezt el is fogadják a felhasználók.

 

Koffeintúladalgolás
„Alig indult el a Willis-kampány, máris lett egy jó sztorink, amit az egyik kolléganőnk csípett el egy bolt előtt. Két munkás beszélgetett, az egyik kezében Hell energiaital volt. Azt mondja a kollégájának: »Régen kávét ittam, most Hellt iszom, mint Bruce Willis.« Az ilyesmi fel tud csigázni, ezek szerint működik a koncepció” – magyarázza Pantl Péter. Elismeri ugyanakkor, ezek a reklámok meghökkenést okoztak a médiában, a szpot kapott hideget, meleget, de a Hellnél kifejezetten örülnek ennek, mert az utóbbi időben szinte mindenki erről beszél. Tóth Eszter Anna azt meséli, hogy a színész nyolc darab energiaitalt fogyasztott el a forgatás során, annyira ízlett neki. A végén kénytelen volt vizet tölteni az utolsó dobozba, mert attól félt, hogy sok lesz Willisnek ennyi koffein. Pantl Péter büszkén mondja, hogy a színész rendelt egy csomó Hellt a házába, az edzőtermébe, valamint a következő forgatása helyszínére is, ahol Edwart Nortonnal fognak közösen dolgozni. A marketingigazgató annyira hálás, amiért Willis vállalta, hogy a Hell arca legyen, hogy kész élete végéig ingyen biztosítani az energiaitalt a hollywoodi sztárnak.
A cikk szerzője Béres Máté

Nézze meg Béres Máté teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.