2011. szeptember 07.

Élményeket és zöldebb életet akarnak a fogyasztók

A magyarok nagyrészt illeszkednek a világtrendbe: a jóllét és az ökoállampolgárság például nálunk is nagyon fontos.

A magyarok nagyrészt illeszkednek a világtrendbe: a jóllét és az ökoállampolgárság például nálunk is nagyon fontos. Kisebb arányban tartjuk azonban fontosnak az élményeket, a tapasztalást, mint a tőlünk nyugatabbra élők. Látható azonban, hogy a ″biztonság mindenek felett″ gondolkodásmód mellé egyre több új trend szüremkedik be a magyar piacon is - derül ki a GfK Roper kutatásából.

A fogyasztói trendeket vizsgálva a GfK Roper arra jutott, hogy nyugatabbra a dolgok kipróbálásáról, megtapasztalásáról szól az élet. Az Egyesült Államokban például a fogyasztók több mint felének fontosabb az élménykeresés, mint a birtoklási vágy. De a spnyolok, britek, olaszok, franciák és németek között is nagy arányban fordulnak elő ilyen szemléletű fogyasztók. A magyaroknál a népesség egyharmada tartja többre a tapasztalatot, mint az anyagi birtoklást, ennél is kisebb az arány a fejlődő országok körében.

Immár nemcsak a lózungok szintjén igaz, hogy tudatosabbak a fogyasztók. Ezt a kutatók szerint Magyarországon az elhúzódó gazdasági válság erősítette fel. Itt a lakosság egyharmadáról elmondhatjuk hogy ártudatos, kritikus és hozzáértő fogyasztó, akinek a legjobb ár-érték arány a fő szempont. "Az értékeket újradefiniáló fogyasztó hozzáadott értéket vár el azért az árért, amit hajlandó megfizetni. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a márkás termékek vásárlása háttérbe szorult volna, ám a fogyasztók minden, számukra kompromisszumok nélkül minőséget kínáló lehetőséget figyelembe vesznek" - mondja Kozák Ákos, a GfK Hungária igazgatója.

A tudatosságon túl gyorsabbá is válnak a fogyasztók, legalábbis ami a felgyorsult világhoz való adaptálódást illeti. A magyarok mintegy egyötöde vallja azt, hogy egyre inkább lépést tart világ rohanó tempójával. Mivel ebben a keretben felértékelődik az idő szerepe, így egyre bosszantóbb a sorbanállással, várakozással való elpazarlása, s terjed az "azonnak mindent" trend. Utóbbi viselkedésforma, amelyért sokan anyagi áldozatokra is hajlandóak, elsősorban a városi aktív lakosságra, ezen belül is a fiatalokra és középkorúakra jellemző.

A magyar társadalomnak a közgondolkodásban újonnan megjelenő trendek terén is van fejlődési lehetősége - jelzi a GfK. Az egyik ilyen világszerte hódító trend a jóllét keresése (ami több, mint a puszta jólét keresése). Ez gyakorlatilag folyamatos küzdelem azért, hogy a rohanó élet kihívásaival összeegyeztessük a jóllétünkhöz szükséges dolgokat. A hazai fogyasztók 19 százalékának fontos, hogy tegyen a saját jóllétéért, míg a világ fogyasztóinak 28 százalékáról mondható ez el.

Hasonlóképpen fontos irányzat a "zöldülés", azaz egyre többen akarnak ökoállampolgárok lenni. Ez azokat jellemzi, akik képesek és hajlandók viselkedésükön változtatni azért, hogy csökkentsék személyes környezetkárosító hatásaikat. A Föld lakosságának 35 százaléka hajlandó tenni saját fogyasztásának ökoszemléletű csökkentéséért, nálunk ez az arány egyelőre csak 23 százalék, de a növekedés egyértelmű.

Magyarországon a felfedezés egyelőre kevésbé, viszont a biztonság állandó igény. Ezzel értelemszerűen párosulnak az "otthonom a házam", illetve a "biztonság és védelem" trendek. Érdekes ugyanakkor, hogy nálunk e két utóbbi vonulat a más országokban megfigyelhetőnél kisebb arányban jelenik meg.

Összességében a GfK Roper szerint az látható, hogy a magyar fogyasztók is változnak. 2007-ben még nálunk is egyértelműen a biztonság volt a legmarkánsabban megjelenő társadalmi érték, mostanra viszont a magyar fogyasztók gondolkodásában is új eszmék indultak hódító útjukra.

A leginkább felértékelődő trendek a világ 25 legjelentősebb gazdaságában és Magyarországon, 2011 (az adatok százalékban kifejezve)

Forrás: GfK Roper Report Worldwide 2011, GfK Roper Consulting

Mentes gasztrofesztivált rendeznek Budapesten

2 napja

Minden ételallergiás szabadon és bátran kóstolhatja meg a számára legizgalmasabb gasztronómiai újításokat és kedvenc ételeit egy különleges kétnapos fesztiválon 2019. február 23-án és 24-én Budapesten.