Varsó és Prága után Budapestre is megérkezett a Konica Minolta regionális innovációs konferenciája és kiállítása, amelyen a 450 résztvevő – a nyomdai szakemberek mellett több mint 100 marketinges – megismerkedhettek a digitális nyomtatási piac legújabb fejlesztéseivel, illetve ötleteket kaphattak a gyakorlati alkalmazásra is.

A digitális nyomtatás 1970-ben indult el, 2020-ra pedig már ugyanakkora súlyt fog képviselni, mint az ofszet eljárások. Ugyanakkor – legyen szó hagyományos vagy digitális megoldásról – a sajtótermékek szerepe egyre csökken, míg a marketinganyagoké és csomagolásoké növekszik a piacon. A nyomdák előtt álló kihívás, hogy alacsonyabb átlagos volumenek mellett több, és magasabb hozzáadott értékű munkát kell szerezniük – és kiszolgálniuk -, hogy nyereségességüket megőrizzék. Emellett a folyamatos innovációról sem feledkezhetnek meg.

Még ha digitálisnak is tartod magad, a változás folyamatos

- figyelmeztetett Hans Huijsing, a Konica Minolta Business Solutions Europe programmenedzsere.

Charles Lissenburg, a nyomdai üzletág ügyvezető igazgatója ehhez hozzátette, hogy a piacon egyelőre kevés a megfelelően automatizált vállalat, az end-to-end és a web-to-print megoldások többsége sem működik még megfelelően.

Ami a nyomtatást illeti, ott a költség és az érték viszonya a fő kérdés. Ma hozzáadott értéket az új érzékszervek – tapintás, szaglás stb. – bevonását lehetővé tevő megoldásokkal lehet teremteni, miközben a működés is optimalizálható. Automata berendezések ma már garantálni tudják a teljes munkafolyamat során állandó minőséget, a gyorsan száradó UV-tinták felhordására képes nyomdagépek pedig azonnali duplex nyomatok létrehozását teszik lehetővé. A digitális megoldások ráadásul nem csak a rövidebb lead time-ok előnyét kínálják, de a nyomasztó munkaerőhiány közepette szakembereket is könnyebb hozzájuk találni – vázolta az ügyvezető. A jövőbe tekintve pedig az IoT-integrációt, illetve az RFID/NFC megoldások alkalmazását lehetővé tevő elektronikák nyomtatását, illetve az OLED-ekkel világító nyomatokat említette. Ezeknek a megrendelők által érzékelt hozzáadott értéke ráadásul jóval magasabb, mint a tényleges többletköltség, így egyelőre komoly mozgásteret hagynak az árképzésben is.

Marketing 3D-ben és a virtuális térben

Alexandre Tavernier, a Konica Minolta résztulajdonában álló MGI Digital Technology innovatív nyomdatechnikai cég regionális értékesítési és marketingmenedzserének kiindulási pontja, hogy a gyártók az üzletekben az idővel versenyeznek. Kutatási példákkal bizonyította, hogy a formalakkokkal, fémes fóliákkal, 3D hatású nyomatokkal készült csomagolások gyorsabban megragadják és hosszabb időre lekötik a vásárlók figyelmét, mint a hagyományos termékek. Egyes kategóriákban – pl. szépségápolás – pedig még a fizetési hajlandóságot is növelik ezek a megoldások. A jövő itt is a nyomtatott RFID-megoldásoké lehet, de továbbra is népszerűek a személyre szabott címkék is. Az előadó emellett bemutatott egy eredeti megoldást is: a Hovis’ Daily Bread kenyereinek csomagolására minden hajnalban az adott napi híreket, információkat nyomtatják.

Ha pedig a látványos csomagolás nem lenne elegendő, Christian Kiesewetter, a Business Innovation Center csoportvezetője a papírt kiegészítő digitális tartalmakban rejlő lehetőségeket is bemutatta.

Ezek persze olyanok, mint a fidget spinner: jópofák, de kérdés, hogy ki és mire tudja használni.

Az előadó a játékok, az ipari karbantartás, valamint a marketing területét emelte ki a VR és AR megoldások fókuszterületeként, hangsúlyozva, hogy a kezdetektől az üzleti alkalmazásokra koncentráltak, nem magára a technológiára. Az Augmented Print megoldások által biztosított digitális réteg lehetőséget teremt arra, hogy digitális tartalmakat, videókat, recepteket, közösségi médiás kapcsolatokat adjunk hozzá egy nyomtatott felülethez, de akár vásárlásra vagy interaktív marketingmegoldásokra is alkalmasak lehetnek. Ehhez továbbra is QR-kódokat, vagy letölthető kiterjesztettvalóság-alkalmazásokat használnak. Utóbbira a Konica Minolta drag&drop rendszerben használható megoldásokat is ajánl az ügyfelei részére.

Joanna Kruszewski, az ER DirectSmile regionális marketingvezetője is mutatott néhány példát az online és offline kampányok összekapcsolására. Az ő automatizált rendszerükkel például a svéd Royal Canin 520.000 postai DM-et küldött ki kisállat-tulajdonosoknak. Ezek mindegyikén szerepelt egy egyéni oldalra (PURL – Personal URL) vezető QR-kód és néhány kupon, valamint a címzett háziállatának megfelelő fajta fotója. A kampány hatására a márka klubtagjainak száma 4.000-ről 50.000-re nőtt, miközben a megkédezett fogyazstók 80 százalékának bizalma még erősödött is a márkával szemben.

A konferencia helyszínén természetesen a Konica Minolta új digitális nyomdagépeit is megtekinthették az érdeklődők működés közben.