Kövess minket!

Marketing

Így állított elő Litkai Gergely egy pólóban sem kellemetlen humoristát

A nevettető évekkel ezelőtt szenvedett kapunyitási pánikot, aminek köszönhetően rendszeresen jár sportolni. Elmondása szerint nem csak testéhez sikerült közelednie, de közben a közéleti kreténségektől is el tud távolodni.

Három éve jársz személyi edzőhöz. Mi vitt rá az életmódváltásra?

39 évesen döntöttem úgy, hogy nem akarok egészségtelenül meghalni, legyek csinos a ravatalon, ha mégis menni kell. A teszkós 40 a kapuzárási pánik helyett inkább kapunyitásra ösztönzött, arra, hogy találjak vissza a testemhez. Yuval Noah Harari századunk egyik legnagyobb problémájának nevezi a saját testünktől való eltávolodást, ezt éreztem meg én is. Jó, ha az ember meg tud csinálni bizonyos gyakorlatokat, ez önbizalmat ad, ráadásul imádom a tényeket, a számokat, és ezek mind azt igazolják, hogy a rendszeres, tudatos testmozgás szinte minden olyan területen segít, ami problémás lehet abban, hogy az ember méltóságteljesen és jó minőségben tudja leélni az életét.

Mi segített abban, hogy ne hagyd ott a termet?

Mivel menedzserként töltöm napom jelentős részét és stand-uposként az estéimet, a legtöbbet az segített, hogy beírtam egy fix időpontot a naptáramba, amikor az edzőmmel, Popovics Tamással találkoznom kellett, és fegyelmezett multikatonaként ezt kivétel nélkül betartottam. 3 év alatt talán háromszor késtem, összesen kétszer mobiloztam edzésen, és nagyon ritkán kellett lemondanom egy-egy alkalmat, amit megpróbáltam pótolni, amint lehetett.

Mit tanácsolnál azoknak, akik rászánják magukat? És mit azoknak, akik nem?

Kevés olyan időtöltés van, ami ennyire hasznos, mint az edzés. Én mindenképpen javaslom a személyi edzővel való munkát, mivel inspiráló, megelőzi a sérüléseket, reális fejlődést garantál és biztosítja a felesleges szenvedés elkerülését. Főleg akkor igaz ez, ha valaki régen nem mozgott rendszeresen vagy nincsenek olyan alapjai, amikre jól tudna építkezni. Ha valaki nem mozog, az olyan lehetőséget szalaszt el, ami később nehezen pótolható, lemond egy olyan életminőségről, ami végső soron csak rajta múlik, és megfosztja magát attól, hogy amikor ez a későbbiekben számít, 60 vagy 70 felett, igazán uralni tudja az életét. Úgyhogy érdemes ezt megpróbálni.

Miért a Life1 Finess-t választottad?

A lakásomhoz és a Dumaszínházhoz is közel van, jól felszerelt, ráadásul még a parkolónk is közös, plusz mielőtt elkezdtem edzeni, már jó viszonyt ápoltunk. Nagyon jó a hangulat, öröm idejönni edzeni, és számomra nagyon pozitív, hogy az edzőket folyamatosan képzik. Mivel én is információfüggő vagyok, állandóan új érdekességekkel lehet találkozni egy olyan területen, amiről viszonylag keveset beszélgettem korábban, a mozgásról, az emberi test működéséről. Nem hittem volna, hogy valaha is hosszan fogok eszmét cserélni a PowerPlate vagy a Kaatsu előnyeiről, a légzésről vagy éppen az optimális kardióedzésről.

Mik a céljaid az edzéssel?

Azt szeretném első sorban, hogy egészséges legyek, jobb legyen a mozgáskoordinációm, megelőzzem az olyan betegségeket, amik a stresszből vagy a mozgásszegény életmódból adódnak. Alkatilag nem vagyok egy Chris Hemsworth, aki fél év alatt Thorra gyúrja magát, nekem három év alatt sikerült előállítanom egy pólóban sem kellemetlen humoristát. Mivel minden hétvégén teljesítménytúrázom, fontos, hogy fejlődjön az állóképességem, és fájdalom vagy nagyobb megerőltetés nélkül tudjak megcsinálni egy 30-40 vagy akár 50 kilométeres túrát is.

A hűtőcipelésen kívül segít a fitness a közélet feldolgozásában is?

Az edzésben az a jó, hogy az ember arra fókuszál, amit csinál, és a fejéből kiesnek a zavaró vagy idegesítő gondolatok. Arra tudok csak koncentrálni, hogy hány csípőemelés van hátra vagy még hány kör van az airbike-on. Erre az időre törlődnek a közéleti kreténségek, vagy ha eszembe is jutnak, távolinak és lényegtelennek tűnnek.

Ki volt a legnagyobb sztár, akivel a teremben találkoztál?

Dombival rendszeresen összefutunk az Alleeban, de találkoztam már filmrendező barátommal, Orosz Dénessel is itt, vagy Lukács Gergely tubaművésszel, aki a Virtuózokban volt döntős, de a színházi projektünkben, a DEKK-ben játszó színész kollégákkal, Stefanovics Angélával vagy Rainer-Micsinyei Nórával is találkoztam itt a Life1-ben. De láttam egyszer közelről Rippel Ferit is, aki olyan súlyokat emelt meg hirtelen, hogy lepergett előttem több évi edzéstervem, Google-táblázat formátumban.

Van edzőtermi poénod?

Igen, szoktam mondani, hogy az ember teste 40 felett olyan, mint az amőba, ha valahol megkeményedik, máshol kitüremkedik. Illetve: olyan vagyok, mint egy lufikutya.

Marketing

Kevesebbet költenek a cégek reklámra

Elértéktelenedett a magyarországi média reklámárazása, kevesebbet költenek a cégek reklámra a Mindshare, Magyarország egyik vezető médiatervező- és vásárló ügynökségének legfrissebb elemzése szerint, amely közel száz, a legnagyobb hirdető reklámköltési- és pénzügyi adatait vizsgálta, kiegészítve a Kantar Media Adex és a Nielsen közönségméréseinek adataival – közölte az ügynökség az MTI-vel.

Közzétéve:

Pixabay

A közlemény szerint az elemzés kiemeli, hogy

a legnagyobb vállalatok forgalmuk alig 0,5 százalékát költik médiavásárlásra a magyar reklámpiacon, sőt 2022-ben ez alig 0,4 százalék volt, miközben 2021-ben még 0,7 százalékot, 2006-ban 1,6 százalékot tett ki.

Az elmúlt másfél évtized alatt a magyarországi legnagyobb hirdetők az árbevételükhöz viszonyított médiavásárlási kiadásaikat harmadára csökkentették – tették hozzá.

Ezt a jelenséget a Mindshare elemzése részben azzal magyarázza, hogy csökkent az eredményesség: az adózás előtti árbevételarányos nyereség (EBIT) a 2006-os 10,2 százalékáról 2021-ben 8,9 százalékra, majd 2022-ben 7,3 százalékra esett vissza. Ugyanakkor azt is mutatja, hogy túl olcsó a magyar média, így az árbevétel egyre kisebb részét kell erre fordítaniuk a vállalatoknak.

Míg az elmúlt 16 évben a vizsgált cégek jelentősen, 2,2-szeresére növelték belföldi értékesítésből származó árbevételüket, illetve a szintén üzleti sikerességet jelző mutatójuk, az adózás előtti eredmény közel duplájára emelkedett (1,9-szeresére), addig a médiaköltésük mindössze 1,2-szeresére nőtt. Mindez rámutat arra, hogy

a hazai reklámszolgáltatások és a médiaköltések árazása jelentősen elmaradt más vállalati szolgáltatásokétól, és magasabb árak mellett is lenne kereslet a hirdetési szolgáltatásokra. Ezek alapján kijelenthető, hogy a médiaköltés az a terület, amin a nagyvállalatok az egyik legtöbbet takaríthatták meg az elmúlt másfél évtizedben

– írták.

A közleményben Somlói Zsolt, a Mindshare nemzetközi médiaügynökség magyarországi ügyvezetője kiemelte: “ezt a trendet régiónkban szinte egyedüliként tapasztalhatjuk”, Csehországban és Szlovéniában sem mutatkozik.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Marketing

Íme az idei Marketing Summit témái

Szakmai és üzleti témák széles tárháza és több ezer szakember várja az érdeklődőket szeptember 19-én a budapesti Művészetek Palotájában.

Közzétéve:

A márkamenedzsment, a marketingtaktika, a digitalizáció, valamint a mesterséges intelligencia alkalmazásának fő kérdései kerülnek napirendre az idei Marketing Summiton, amelyet szeptember 19-én tartanak meg Budapesten, a Művészetek Palotájában. A programot ezúttal nagyrészt az európai nemzeti marketingszövetségeket tömörítő European Marketing Confederation által összeállított European Marketing Agenda pilléreire építették fel – tájékoztatott az esemény szervezője, a Magyar Marketing Szövetség, hozzátéve, hogy az európai szintű felmérésen túl egy több mint harminc meghatározó hazai marketinges és kommunikációs szakemberből álló programalkotó grémium véleménye is hozzájárult ehhez.

A Marketing Summit idén összesen négy teremben dolgozza fel az aktuális szakmai, üzleti és technológiai kihívásokat és fogalmaz meg azokra válaszokat. 

  1. Marketing Agenda teremben a szakma trendszerű kihívásaival, a digitalizáció és az AI marketingre gyakorolt hatásaival, az adatok szakmánk mindennapjaiban betöltött szerepével, az üzlet fenntarthatósági kihívásokra adott érdemi válaszaival, a média új adottságaival és lehetőségeivel, valamint a marketing és a marketingesek jövőjével foglalkozunk. A színpad előadásainak és kerekasztal-beszélgetéseinek fókuszában a 2025-ös esztendő marketing, üzleti, illetve szakmai kihívásai állnak.  
  2. Az esemény külön termet szentel az üzlet és a fenntartható üzletfejlesztés legjobb gyakorlatainak is. A Business Agenda teremben a körforgásos gazdasággal és a kiberbiztonsággal mint új üzleti lehetőségekkel foglalkozunk, és terítékre kerülnek a marketing és kommunikáció üzlettámogató funkciói, sikeres hazai márkák, vállalkozások inspiráló üzletfejlesztési megközelítései, sőt az üzlet innovatív finanszírozási kérdései is.  
  3. Professional Agenda terem workshop-jellegű, gyakorlatias előadások segítségével a marketingtevékenység mindennapos támogatását szolgálja majd. E teremben szó lesz az agilis projektmenedzsmentről, az ügyfélút és ügyfélélmény tervezésének konkrét lépéseiről, terítékre kerül az integrált kampánytervezés és az abban használható digitális és AI megoldások, valamint foglalkozunk egyedi közterületi megjelenést biztosító kampánytervezéssel, és mesterséges intelligenciával támogatott tartalommarketing, illetve SEO megoldásokkal is. 
  4. A Summit negyedik termében, amely a Brands Agenda nevet viseli, ismert hazai márkákat képviselő brand-, trade-, és tartalommenedzserek gyakorlatfókuszú esettanulmányokat, sikeres márka-együttműködéseket, valamint hatékony promóciós és PR gyakorlatokat mutatnak be. 

Az idei Marketing Summiton számos külföldi előadó és több mint száz hazai szakember áll majd színpadra. A folyamatosan bővülő előadói lista a marketingsummit.hu oldalon kísérhető figyelemmel.

Régi és új elismerések

Ugyanakkor nem csak a szakmai programok, hanem az esemény estéje is különleges meglepetéseket tartogat majd. Immár hagyományosan a Summit Díjátadó Est keretében ismerik el és mutatják be a legsikeresebb marketingvezetőket, a legkiválóbb PR szakembereket, a legtehetségesebb brandmenedzsereket, a Tonk Emil életműdíjjal pedig egy kiteljesedett, eredményes szakmai életutat koronáznak meg a szervezők. Az MMSZ által idén megalapított Hungarian Marketer of the Year díj elismeréseit is a Díjátadó Est keretén belül adják majd át, azzal, hogy a díj első helyezettje lesz Magyarország jelöltje a következő évi European Marketer of the Year kiírásban, amelyet az EMC hirdet meg. 

A Marketing Summit Hungary főszervezője a Magyar Marketing Szövetség, társszervezői a Positive Adamsky reklámügynökségi csoport, valamint a Marketing & Media szaklap.

A Marketing Summit programjáról bővebben IDE KATTINTVA olvashat.

Tovább olvasom

Marketing

Újra magyar kézbe kerül a Boci

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől, amely a Szerencsi Édesipari Vállalattal együtt vette meg a márkákat a privatizáció során, 1991-ben.

Közzétéve:

A két vállalat keddi közleménye szerint az ellátás folytonosságának biztosítására egy átmeneti időszakban a Nestlé gyártja majd tovább a termékeket, ezzel is garantálva, hogy a fogyasztók folyamatosan megvásárolhassák a csokoládékat. A tranzakció 2024. május 22-én zárul.

Mészáros Tamás, a Cerbona vezérigazgatója jelezte:

a 100 százalékban magyar tulajdonú vállalat biztosítja a csaknem 100 éves múltra visszatekintő márkák további növekedését.

Noszek Péter, a Nestlé Hungária Kft. ügyvezetője kifejtette: a Boci értékesítése lehetővé teszi a Nestlé Hungária édesség üzletága számára, hogy olyan erősségeire összpontosítson, mint a KitKat és a Balaton.

A Nestlé több mint 30 éve van jelen Magyarországon, jelenleg a legnagyobb svájci befektető és munkáltató. Három gyárában, Szerencsen, Diósgyőrön és Bükön, illetve budapesti központjában több mint 2800 embert foglalkoztat. A cég a 2024. februárban bejelentett büki beruházásával együtt már 382 milliárd forintot meghaladó értékben fektetett be Magyarországon. A Nestlé Hungária beszállítóinak többsége magyar vállalkozás, amelyek évente összesen 54 milliárd forint értékben adnak el termékeket és szolgáltatásokat a Nestlé globális hálózatának.

A Cerbona több mint négy évtizedes tapasztalattal rendelkezik a magyar élelmiszeriparban. A kezdetben malomipari vállalat müzliszeletek és müzlik gyártására specializálódott, illetve egyéb gabona alapú élelmiszereket gyárt, gyárában több mint 150 munkavállaló dolgozik.

Tovább olvasom