A Prizma-díjas #mutimithallgatsz után ismét a könnyűzenei alkotókat állítja reflektorfénybe az Artisjus legújabb kampánya, amelynek werkfilmje, illetve a werkfotói a Médiapiacon debütálnak.

Kedvenc dalainkat általában az előadóval, az énekessel azonosítjuk, pedig gyakran a nekünk kedves refrének és sokat dúdolt dallamok nem tőle, hanem valaki mástól: a szerzőtől származnak. Pontosan tudja ezt a hazai zenei alkotókat tömörítő Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület, amelynek egyik legfontosabb célja, hogy minél több új zene születhessen. Az egyesület ehhez elengedhetetlennek tartja, hogy a közönség jobban megismerje, ezáltal elismerje a zenei szerzőket. A Dalszerzők Napján ezért a szövegíróké és a zeneszerzőké lesz a főszerep, nekik mondanak köszönetet az előadók és a rajongók is.

A kösziadalt az Artisjus történetének második széleskörű kampánya. Az elsőből többek között az is kiderült, hogy gyakran még krízishelyzetben is kapaszkodót nyújthat a zene. A zeneszerzők és a szövegírók mindannyiunk számára fontos munkát végeznek – ezt viszont csak úgy folytathatják, ha hosszútávon is meg tudnak élni a tehetségükből. Nem lehet ezt eléggé hangsúlyozni éppen most, amikor az EU-ban zajlik a szerzői jogi irányelv reformja és a művészek azért küzdenek, hogy a zenék, filmek alkotói az internetes felhasználásokból is hozzájussanak végre az őket megillető bevételhez

- mondja Deme Zsófia, az Artisjus PR kommunikációs munkatársa.

A kezdeményezést népszerűsítő különleges, alább megtekinthető videoklipekben olyan előadók vállaltak szerepet, mint Péterfy Bori, Radics Gigi, Freddie és a Margaret Island zenekar.

És hogy miért fontos a népszerű zenészek számára, hogy megköszönjék szerzőiknek a dalokat?

Péterfy Bori szerint:

Nagyon szuper, hogy végre kicsit reflektorfénybe kerülnek azok az alkotótársak, akik a háttérben dolgoznak azon hogy minél szuperebb számaink szülessenek. Általában az embereknek fogalma sincs ki írta egy-egy sláger szövegét. Kicsit olyan ez mintha valami titkot fednénk fel.

Tariska Szabolcs, a Hajolj bele a hajamba! című dal szerzője a forgatáson

Radics Gigi ugyancsak a Médiapiac kérdésére válaszolva osztotta meg a gondolatait:

Radics Gigi, a háttérben Molnár Tamás szerző

Különösen fontosnak tartom, hogy olyan emberekkel dolgozzak együtt, akik segítenek a bennem rejlő érzéseket minél inkább a felszínre hozni és leírják azt egy dallamban vagy dalszövegben. Ezek a pályatársak ritkán kapnak hangsúlyt, a közönség gyakran az előadóknak tulajdonítja az érdemet, így óriási öröm számomra, hogy részt vehettem ebben a kampányban.

Csarnai Borbála, Freddie Pioneer című számának szövegírója azt mondja:

Csarnai Borbála

Nagyon örülök, hogy részese lehetek egy ilyen nagyszerű kampány promotálásának. Egy dal születése több ember közös gyümölcsöző munkájának eredménye, ahol minden szereplő beleteszi a lelkét abba, hogy értéket hozzon létre. A kampány számomra ezt a közös együttműködést hivatott hirdetni, és a hála érzését közvetíteni egymás felé, ami már önmagában egy nagyon pozitív energiát áraszt ki a világba. Nagyon szerencsésnek tartom magam, amikor egy-egy közös üzenet a dalokon keresztül ilyen tehetséges előadók közvetítésében célba ér, mint amilyen a Freddie is, és őszintén remélem, hogy egyre több női szerző kap lehetőséget ebben a szakmában.

Margaret Island

A Margaret Island Eső című számának szövegírója, Hujber Szabolcs szerint:

A #kösziadalt kampányt nagyon jó és bátor kezdeményezésnek tartom, amely segít a zenefogyasztóknak, rajongóknak abban, hogy jobban megismerhessék a kedvenc dalok megszületésének folyamatát. Örülök, hogy részese lehetek a projektnek, és képviselhetem sok szerzőtársamat.

Az olyan szövegírók számára, akik a dalszerzés során más munkafázisban nem kapnak szerepet, fontos lehet, hogy az ő munkájuk is időnként reflektorfénybe kerüljön, hiszen a szöveg segítségével tudják az emberek a zene által körvonalazott hangulatokat konkrétabban, akár saját élményekhez, szituációkhoz kötve megélni, és a koncerteken együtt énekelni az előadóval, zenekarral. A szövegírónak a közönség és az előadó közti azonosulási folyamatban kell láncszemmé válnia, ezért is nagyszerű, hogy a figyelem erre a nagyon komoly és felelősségteljes háttérmunkára irányul a kampány során - teszi hozzá.

A kampány werkfilmje elsőként a Médiapiacon tekinthető meg:

A program elsősorban online felületeken és a közösségi médiában zajlik. A kommunikáció központi eleme a https://kosziadalt.hu/ microsite, ahol az elsőként a Kreatívon bemutatott klipeken kívül található egy kvíz, amellyel mindenki tesztelheti könnyűzenei ismereteit, illetve itt gyűlnek a #kösziadalt hashtaggel ellátott Instagram posztok is. A legfiatalabb generációt influencerek, YouTuberek szólítják meg. Posztjaikban elárulják, nekik melyik a kedvenc daluk, és bemutatják, ők hogyan készülnek a nagy köszönetnyilvánításra.

Így mondanak köszönetet az előadók egy-egy jól ismert daluk szövegírójának:

Tariska Szabolcsnak (Hajolj bele a hajamba!)

Molnár Tamásnak (Budapest, szerelem)

Csarnai Borinak (Pioneer)

Hujber Szabolcsnak (Eső)

Dalszerzők Napja

A #kösziadalt program október 12-én, a Dalszerzők Napján csúcsosodik ki, amikor minden zenerajongó és zenész megköszönheti kedvenc dalait a zeneszerzőknek, szövegíróknak, amelyet megkönnyít, hogy a Facebookon és az Instagramon bárki csatlakozhat a kezdeményezéshez, ha a #kösziadalt hashtaggel posztol a saját oldalán.

A Dalszerzők Napján a budapesti és vidéki zenei klubok élőzenés koncertjein az előadók és a közönség együtt ünneplik a dalszerzőket. A fellépők megköszönik aznap játszott vagy éppen legkedvesebb dalaikat a szerzőknek.

A különleges programmal készülő zenei klubok a következők: a budapesti A38, Sopronban a Búgócsiga Akusztik, Szegeden a JATE Klub, Debrecenben a Nagyerdei Víztorony és a Roncsbár, a hajdúszoboszlói Rock Cafe, Tatabányán a Roxxy Music és az esztergomi Sportalsó.

A kezdeményezés közösségi kommunikációját támogatják még: a miskolci Helynekem, a Budapest Jazz Club, BMC, az Opus Jazz Club, a Budapest Park és a Rock Burger Bár (utóbbiban speciális #kösziadalt burgerrel várják a közönséget).

A #kösziadalt program arra buzdít, hogy köszönjük meg a szerzőknek kedvenc dalainkat. A kampányt az Artisjus kommunikációs ügynöksége, a Próbakő Kommunikáció készítette. A kampánylogó és az arculat Zongor Roni kortárs festő- és tervezőművész alkotása. A kisfilmek a 235 Productions-nél készültek, a rendező miki357, a kampányfotózás Szécsi István munkája.

Kuvaszt népszerűsítő kiadvány jelent meg

2021. január 12.

Nemzeti kincsünk a kuvasz címmel jelent meg könyv a hungarikum bizottság támogatásával; ebből az alkalomból beszélt a magyar kutyafajták népszerűsítésének támogatásáról V. Németh Zsolt.